De Orgelvriend van januari/februari 2016

Op vrijdag 8 januari verschijnt het gecombineerde januari/februarinummer van ‘De Orgelvriend’ dat weer barstensvol mooie artikelen en recensies staat.

Text Example

advertentie



 

  • Willeke Smits: ‘Ik ken geen mooiere baan dan kerkmusicus’

Gerco Schaap interviewde de cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht over haar nieuwe cd Happiness, over transcripties spelen, over haar drijfveren en over het barokke Ruprecht-orgel in de Tuindorpkerk.

ON Willeke Smits

Somberen is er niet bij in een gesprek met Willeke Smits. Haar gulle lach doet de toekomst van het kerkorgel er op deze grauwe novemberochtend ineens wat hoopvoller uitzien. En dat na een week waarin de orgelwereld niet alleen werd opgeschrikt door het onverwacht overlijden van Jacques van Oortmerssen, maar ook nog natreurt over het plotseling offline halen van de website NCRV Orgelconcerten en het verdwijnen van Musica Religiosa Orgelradio. Weinig redenen voor ‘happiness’. Maar laten we het hebben over vreugdevollere zaken.

 

Was er behalve de nieuwe compositie van Ad Wammes nog een andere reden om je nieuwe cd deze titel mee te geven?

“Ik zocht al een tijdje naar een goed concept voor een nieuwe cd. Er waren allerlei ideeën maar het vormde nog geen geheel, en dat vind ik altijd belangrijk bij een programma. Toen kwam Happiness – voor mij als een verrassing – en ik dacht: dát moet het worden. Natuurlijk moest het werk van Ad Wammes erop – aanvankelijk had Ad het stuk de werktitel ‘This is not a waltz!’ gegeven maar dat is nu de ondertitel – maar ook alle andere stukken staan in het teken van ‘happiness’ in de breedste zin van het woord. Ik wil graag een verbindende factor zijn en hoop mensen een blij gevoel geven als ze de cd beluisteren. Juist mensen die eigenlijk niet zo van orgelmuziek houden mag ik graag over de streep trekken, en het lijkt erop dat dat met dit werk en deze cd is gelukt. De mooie foto op de voorkant van Marianne Ulrich zorgt voor de bijbehorende uitstraling.”

 

Je begint je cd-programma met een transcriptie van de Holberg Suite van Edvard Grieg. Nu zijn er orgelliefhebbers die vinden dat je geen transcripties zou moeten spelen omdat er voldoende orgelrepertoire bestaat en omdat er ook geen noodzaak meer is om het te doen aangezien de originele werken alom beschikbaar zijn. Wat zeg jij tegen mensen die dat vinden?

“Dat ik zelf eigenlijk ook niet zo van orgelbewerkingen houd!” lacht Willeke. “Ik vind: áls je het doet, dan moet je het laten klinken als een orgelstuk en niet als de zoveelste bewerking van een orkeststuk. Bach en Walther hebben natuurlijk diverse concerten voor orgel bewerkt, maar dat zijn ook echte orgelstukken geworden. Ik was gevraagd voor een concert in een serie met als thema ‘transcripties’. Ik heb dat concert aangenomen, maar in eerste instantie riep het spelen van de Holberg Suite veel weerstand bij mij op. Bij het bewerken heb ik echter de historische lijn van Bach en Walther gevolgd en geprobeerd op die manier te denken en te vertalen en het ging eigenlijk boven verwachting goed. Het werd ook goed ontvangen door het publiek. Door de jaren heen heb ik het stuk vaker gespeeld en de bewerking ook steeds een beetje aangepast waardoor het voor mij nu ook voelt als een orgelstuk.”

(Lees verder in het januari/februarinummer)

 

  • Terug op de oude plek: het Franssen-orgel in de O.L.V. Munsterkerk te Roermond

Het orgel dat nu in de Utrechtse Tuindorpkerk staat, heeft ooit in de Roermondse Munsterkerk gestaan. Het in 1891 door Gebr. Franssen gebouwde orgel werd in 2010-2011 gereconstrueerd en gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw. Erik van der Heijden beschrijft de lotgevallen en geeft een klankindruk.

 

  • Renovatie Bätz-Witte-orgel Oud-katholieke Kerk Hilversum

Eind 2014 werd het orgel in de Oud-katholieke parochiekerk van de H. Vitus aan het Melkpad in Hilversum na een restauratie en uitbreiding door Rinze Witteveen uit ’t Loo bij Oldebroek weer in gebruik genomen. Adviseurs waren Piet van der Steen en Bart van Buitenen. Laatstgenoemde schreef het artikel en zorgde voor fraai fotowerk.

 

ON Hilversum OKK

 

  • ‘Nieuw’ Witte-orgel voor Catharinakerk in Zoutelande

Op 25 april 2015 werd in de Hervormde Catharinakerk in Zoutelande het gerestaureerde en uitgebreide Witte-orgel in gebruik genomen dat in 1871 werd gebouwd voor het Oud-katholiek Seminarie in Amersfoort. Wim van der Ros volgde de restauratie die werd verricht door Consultare / Škrabl Orgelbouw met adviseur Aart Bergwerff.

 

  • Veertig jaar in de pen voor ‘De Orgelvriend’

Precies 40 jaar geleden schreef Gerco Schaap met schoolvriend Ben Dikken zijn eerste artikel voor De Orgelvriend. Het werd de eerste aflevering van de langlopende reeks ‘Reizend door het Nederlandse orgellandschap’. Wim van der Ros blikt met Gerco terug op zijn eerste pennenvruchten en plaatst enkele van zijn historische foto’s naast de huidige situatie (foto: het hoofdorgel in de Sint-Servaasbasiliek in 1975).

 

ON Maastricht

 

En verder: • Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens …’ • In memoriam Jacques van Oortmerssen • Muziekbijlage: Psalm 81 (Wim Bomhof) • Boekbespreking Spelen en zingen • Overzicht van œuvre Jan Welmers op cd • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Indexen op jaargang 57

 

© 2016 beeld:  Gerco Schaap (Willeke Smits, Maastricht), Bart van Buitenen (Hilversum)