In de Belgische stad Tongeren vinden op 20, 21 en 22 augustus de Vlaamse Orgeldagen plaats. Tongeren heeft een aantal oude en nieuwe orgels: het Le Picard-orgel in de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek, het Pereboom & Leyserorgel in de Sint-Jan, het Verschueren-orgel in de Begijnhofkerk en nieuwbouworgels van Thomas (koororgel in de basiliek) en Nagels (studie-orgel in de Ursulakapel, Begijnhof).
Traditioneel krijgen alle organisten vanaf zeven jaar en die geen professionele opleiding hebben afgesloten de mogelijkheid deel te nemen aan de orgelwedstrijd. Deze vindt plaats in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek waar zowel het grote Le Picard-orgel als het Thomas-koororgel kunnen worden bespeeld.
Verder is er een groot aantal werkwinkels (workshops), door Vlamingen aangeduid als ‘ateliers’.
Swingende orgelklanken
In het atelier Swingende orgelklanken wordt de visie op het orgelrepertoire uitgebreid. Waarom als tussendoortje eens niet proberen wat eenvoudige deuntjes op orgel te spelen? Ook de beginselen van blues en jazz komen in dit atelier aan bod.
Klavieren uitgetest
Joost Vermeiren is niet alleen organist, maar ook klavecinist en bespeelt ook spinet, clavichord en virginaal. Wat zijn de verschillen tussen orgel en deze andere klavierinstrumenten, speel je er dezelfde muziek op? Deelnemers kunnen deze instrumenten uitproberen.
EHBO Eerste Hulp bij Orgelproblemen
Is het je ook al eens overkomen: het vriest buiten en er blijft een noot van het orgel hangen tijdens het spelen van de eredienst. Iedereen zit je aan te kijken met grote ogen die zeggen ‘Als organist moet je dat toch kunnen oplossen!?’ En daar sta je dan, met je mond vol tanden. Om dergelijke voorvallen te vermijden geeft Jos Moors les in EHBO: Eerste Hulp bij Orgelproblemen. Hij leert ons welke kleine problemen een organist zelf kan oplossen en welke beter aan een vakkundig orgelbouwer worden overgelaten.
dORGELclub (voor kinderen)
Geen tekenclub, voetbalclub of dansclub maar een orgelclub tijdens de orgeldagen. Kinderen worden ingeleid in de orgelklanken. Ze vormen zelf een levend orgel, leren een heus orgellied aan, houden een wedstrijd kinderliedjes herkennen op orgel en maken zelf een papieren orgel. Karolien Schuurmans is ‘bendeleider’ van de orgelclub. Dit atelier vindt plaats in samenwerking met de jeugddienst van de stad Tongeren.
Klankkleur gezocht
Elk orgel heeft zijn eigen specifieke klankkleuren. Bij elke orgel ondergaan we weer een zoektocht naar de mooiste kleuren en de best passende registratie voor een stuk. Luc Ponet organist van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, demonstreert het klankkleurenpalet van het Le Picard-orgel en helpt organisten bij hun zoektocht naar de meest verfijnde of leukste registraties.
Orgelleerling gaat vreemd
Volg je orgelles aan de academie en heb je les van een toffe leraar maar zou je voor één keertje ook eens les willen volgen bij iemand anders? Dat kan perfect in dit atelier. Ook organisten die een hele vakantie hard gestudeerd hebben en niet meer kunnen wachten tot begin september om les te krijgen kunnen hier terecht. In dit atelier wordt echt gewerkt aan de stukken, fouten spelen is hier dus toegelaten.
Orgelcreaties
Het tijdschrift Orgelkunst publiceerde in 2008 een overzicht van de Vlaamse orgelmuziek in de 20ste eeuw. Organist en componist Stijn Hanssens geeft aan de hand van muziekvoorbeelden en luisterfragmenten een kort overzicht van hedendaagse orgelcomposities. Daarnaast wordt aan creatieve geesten de kans geboden hun eigen composities mee te brengen, voor te stellen of advies te vragen. Ook wordt toegelicht hoe een compositie tot stand komt en welke mogelijkheden, maar ook moeilijkheden het componeren voor orgel met zich meebrengt.
Vanaf 22.00 uur is de ‘De Orgelpub’ open in de Begijnhofkerk
Meer informatie en aanmelden
www.orgelinvlaanderen.be
© 2009 www.orgelnieuws.nl