28|05 Koningin ontvangt laatste delen orgelencyclopedie

Text Example

advertentie



Hare Majesteit de Koningin zal in De Nieuwe Kerk in Amsterdam het eerste exemplaar in ontvangst nemen van de laatste twee delen (deel 14 en deel 15) van de encyclopedie Het Historische Orgel in Nederland. In deze encyclopedie, waar ruim 15 jaar aan is gewerkt, worden ruim tweeduizend historische orgels in chronologische volgorde beschreven. De serie wordt uitgegeven door het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIvO) m.m.v. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Hare Majesteit de Koningin zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen uit de handen van mevrouw Han Lyre, voorzitter van de Stichting Nationaal Instituut voor de Orgelkunst.

Het Gesualdo Consort en organist Bernard Winsemius zullen onder andere werken van Sweelinck laten horen.

In deze laatste twee delen van de encyclopedie worden 168 orgels beschreven uit de periode 1902-1910 (deel 14), 73 uit de periode 1635-1907 en 81 uit de periode 1911-1970 (Supplement). Tevens bevat deel 14 een inleiding van dr Hans Fidom.

De beide orgels van De Nieuwe Kerk (hoofdorgel van Schonat 1655 en transeptorgel van Van Hagerbeer 1651) staan in het eerste deel van de serie beschreven.

De in de encyclopedie beschreven orgels zijn gebouwd tussen eind 15e eeuw en de eerste helft 20e eeuw. Van ieder orgel wordt een kleurenafbeelding afgedrukt, vergezeld van een historische, kunsthistorische en technische beschrijving, een plaatsaanduiding, het monument- en orgelnummer en een verwijzing naar verdere literatuur. Daarnaast bevatten de serie inleidende artikelen waarin de orgelbouw in zijn historische context wordt geplaatst. Ieder deel wordt afgesloten met een persoons- en plaatsnamenregister. Op een plattegrond van Nederland is aangegeven waar de in het deel opgenomen orgels zich bevinden.

De presentatie is alleen toegankelijk voor genodigden.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: RVD/Max Koot Studio, foto: Rob Ris