Van het Leeflang/Boon-orgel in het Nationaal Orgelmuseum in Elburg verscheen onlangs een eerste cd. Jos van der Kooy, die in 2015 de inspeling van het instrument verzorgde, laat een programma horen met werk van Buxtehude, Bach, Hindemith, Post, vader en zoon Kee en een improvisatie.
De titel van deze cd is ontleend aan een citaat uit een artikel in ‘Het Orgel’ van juli 1948. Middelharnis was destijds de vestigingsplaats van Ernst Leeflang. Vier jaar na publicatie zou hij het contract met de industrieel D.L. Ankersmit tekenen voor de bouw van het huidige museumorgel, dat toen een plaats kreeg in zijn landhuis ‘De Beekhof’ te Bathmen. In 1979/1981 het orgel overgeplaatst naar de woonboerderij van architect Gert Boon in Hoog Buurlo. Hij drukte er vooral zijn visuele stempel op, met een opvallend vormgegeven orgelfront.
Sinds 2015 staat het orgel in het Nationaal Orgelmuseum in het Arent thoe Boecophuis in de Elburgse binnenstad. Pieter W. Leeflang (zoon van de orgelbouwer) nam het initiatief voor het vastleggen van de klank van het orgel op cd. Jos van der Kooy koos het repertoire zo dat het tot zijn recht komt een (royaal bemeten) kamerorgel. Hoewel voor een grotere ruimte gedacht, ‘blijken de werken zich in een beperkte akoestische biotoop voortreffelijk thuis te voelen’, schrijft hij in het booklet.
Dat 28 pagina’s dikke boekje bij deze cd staat boordevol informatie. Adviseur Cees van der Poel beschrijft uitgebreid de geschiedenis van het Leeflang/Boon-orgel. Rob Weddepohl belicht de architectuur van de opmerkelijke orgelkas. Een toelichting op de gespeelde werken is van Van der Kooy, met daarin opgenomen een handreiking bij de Vier Manuaalstukken van Piet Kee, geschreven door de componist zelf.
De opbrengst van de cd komt geheel ten goede aan het Orgelmuseum.
‘De beste Orgelbouwers wonen in Denemarken en Middelharnis’
Jos van der Kooy bespeelt het Leeflang/Boon-orgel in de het Nationaal Orgelmuseum te Elburg
Ciaconna ex c BuxWV 159 (Dietrich Buxtehude); Sonata 6. à 2 Clav. et Pedal G dur BWV 530 (Johann Sebastian Bach); Sonate II (Paul Hindemith); Preludium en Fuga in a mineur (Cor Kee); Zes Valerius-liederen voor Orgel (Piet Post); Vier Manuaalstukken (Piet Kee); Improvisatie ‘Al die willen te kaap’ren varen’ (Jos van der Kooy)
Label: Hovo Records
Nummer: HOVO CD – 291208
Speelduur: 72′
Booklet: 28 pagina’s (NE)
Prijs: € 15,00 (exclusief verzendkosten)
Bestellen: info@nationaalorgelmuseum.nl