Benefiet Orgelmarathon voor restauratie hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam

Hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam | © fotografie Gérard van Betlehem

Op zaterdag 10 september is er van 12.00 tot 18.00 uur een benefiet orgelmarathon in de Laurenskerk in Rotterdam. Tijdens deze zes uur laten zes organisten het Marcussen-hoofdorgel klinken. De opbrengst van de collectes tijdens deze marathon is bestemd voor de restauratie en renovatie van het instrument.

Text Example

advertentie



De organisten Hayo Boerema, Petra Veenswijk, Geerten Liefting, Arjen Leistra, Leo van Doeselaar en Evan Bogerd nemen ieder een uur van de Orgelmarathon voor hun rekening. Ze spelen een programma met muziek van Bach, Brahms en Reubke tot Franck, Dupré, Vierne, Duruflé en improvisatie.

Publiek kan de hele dag in- en uitlopen of de hele middag blijven luisteren. De toegang tot de marathon is gratis. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd door middel van een collecte die rechtstreeks ten goede komt aan het orgelfonds. De marathon wordt georganiseerd door Stichting Vox Humana en de Laurenskerk.

Restauratie en renovatie

Na bijna vijftig jaar is het Marcussen-hoofdorgel uit 1973, met 85 registers het grootste orgel van Nederland, toe aan restauratie. Eind juni 2022 maakte de Stichting Grote of Sint Laurenskerk bekend dat deze werkzaamheden van start kunnen gaan, mede dankzij een bijdrage van de Rotterdamse Stichting Droom en Daad. De restauratie markeert ook het begin van grootsere orgelplannen in de Laurens die gefaseerd moeten worden verwezenlijkt.

In de eerste fase, die tussen 2024 en 2026 wordt uitgevoerd, wordt het orgel gedemonteerd, schoongemaakt en waar nodig inwendig vernieuwd. Tegelijk wordt het mechanische orgel uitgebreid met elektrische aansturing een bespeelbaar gemaakt vanaf een tweede, digitale speeltafel die flexibel is in te zetten op de kerkvloer.

Hyperorgel

Als de renovatie van het hoofdorgel is afgerond wordt in een volgende fase gebouwd aan een nieuw koororgel. Hiervoor is al pijpwerk aanwezig dat aantal jaren geleden is geschonken en afkomstig is uit de voormalige Heilige Familiekerk in Rotterdam. Dat zal de kern vormen van het nieuwe orgel. Het instrument moet in omvang niet alleen geschikt zijn voor de koorpraktijk in de Laurens, met digitale aansturing moet het ook mogelijk zijn om iedere individuele orgelpijp digitaal aan te sturen. Hierdoor ontstaan haast eindeloze mogelijkheden, een zgn. ‘hyperorgel’.

Dit nieuwe koororgel wordt bespeelbaar vanaf de verplaatsbare digitale speeltafel waarop ook het hoofdorgel is te bespelen. Tot slot zal ook het huidige kleine koororgel worden aangesloten op deze centrale speeltafel.

Meer informatie