Papendrecht mag misschien wel geen stad zijn, er zijn ‘officiële’ steden die over minder orgels beschikken. Stadsorganist André de Jager schreef een boekje over de vijf pijporgels die deze ‘Drechtstad’ (een van de zeven) rijk is.
De Jager geeft in het boekje een uitgebreide beschrijving van het Papendrechtse orgelpatrimonium. Erg oud is het niet, de senior in het gezelschap staat in de hervormde Grote Kerk (Steinmeyer, 1923). De overige vier pijporgels werden na de groeispurt van Papendrecht in de jaren zestig en zeventig gerealiseerd in De Morgenster (Verschueren, 1963/1989), de Bethlehemkerk (Blank, 1976), de Elimkerk (Verschueren, 1967) en de Sionskerk (Pels, 1965).
Papendrecht kent nog meer kerkgebouwen en kerkgenootschappen, waarvan een aantal gebruik maakt van een elektronische orgelvariant. De kerken worden wel genoemd, de orgels niet beschreven. Een uitzondering maakt de auteur voor het oudste geloofsgemeenschap van Papendrecht, de rooms-katholieke parochie die samenkomt in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Daarvan krijgt ook het drieklaviers Opus 30 van Johannus een afbeelding en vermelding van de dispositie.
Het boekje verscheen als deel 6 in de reeks ‘Van heerlijkheid tot heden’ waarin Papendrechts cultuur en historie wordt beschreven. In dit deel worden naast de kerkorgels ook de geschiedenis en de totstandkoming van de kerkgebouwen aangehaald; dat alles geïllustreerd met veel beeldmateriaal. Van de auteur, vaste bespeler van het orgel in de Bethlehemkerk en sinds 2016 stadsorganist van Papendrecht, is in het boekje een biografie opgenomen.
André de Jager
Orgels in Papendrecht
Van heerlijkheid tot heden – 6
Uitgave: Uitgeverij De Stroombaan Papendrecht i.o.v. Gemeente Papendrecht
ISBN/EAN: 978-90-826235-2-9
Pagina’s: 54 gen., full colour
Prijs: € 3,50
Verkrijgbaar in lokale boekwinkels en bij het museum van Stichting Dorpsbehoud.