De Orgelvriend – januari/februari 2019

Op vrijdag 4 januari verschijnt het gecombineerde januari/februarinummer van ‘De Orgelvriend’, waarin u het volgende kunt verwachten:

Text Example

advertentie



Interview met Pieter van Dijk
Lex Gunnink heeft een uitgebreid gesprek met de organist-titulair van de Grote of Sint-Laurenskerk te Alkmaar. Pieter van Dijk is hoofdvakdocent orgel aan de conservatoria van Amsterdam en Hamburg en heeft al de nodige publicaties en cd’s op zijn naam staan. Vorig jaar startte hij met de opnamen van het complete orgelwerk van J.S. Bach op DMP-records. Wat beweegt een organist anno 2018 om aan zo’n complete Bach te beginnen bij het huidige cd-aanbod? ‘Ik heb niet de illusie dat mijn Bach-opnamen voor de eeuwigheid zijn’. Opvattingen over registratie en gemaakte keuzes komen aan de orde.

Sint-Christoffelkathedraal Roermond kreeg indrukwekkend ‘nieuw’ orgel
De afgelopen jaren bouwde de firma Verschueren Orgelbouw uit Ittervoort een groot tweeklaviers orgel in de bestaande orgelkas in de Roermondse Sint-Christoffelkathedraal. Daarmee beschikt de stad over een fraai klassiek georiënteerd orgel, naast het op de Franse barok geïnspireerde instrument in de Caroluskapel en het romantische orgel in de Munsterkerk. Tekst en foto’s: Wim van der Ros.

Orgelwerken van Jan Zwart (4)
In deze artikelenserie onderzoekt Lourens Stuifbergen de opbouw van een aantal van Jan Zwarts belangrijkste composities en probeert hij na te gaan waarom deze werken velen blijven boeien. In deze laatste aflevering bespreekt hij twee bundels Nederlandsche Orgelmuziek met bewerkingen van geestelijke liederen: Boek IV en Boek VIII.

Het nieuwe gezicht van het orgel in de Dorpskerk van Numansdorp
De restauratie van de Dorpskerk in Numansdorp vormde de aanleiding tot groot onderhoud aan het Van Vulpen-orgel (1968) en schilderwerk aan de historische kas van het instrument. Maar wat weten we eigenlijk van het oorspronkelijke binnenwerk van deze kas? Adviseur Dirk Bakker geeft ons een uitgebreid inzicht in de historie en de uitgevoerde werkzaamheden.

De muzikale familie Tierie
Jan van der Male deed onderzoek naar drie generaties Tierie, werkzaam in Amsterdam, Zaandam, Hasselt, Wageningen en Loenen aan de Vecht, en deelt zijn bevindingen in De Orgelvriend. De bekendste telg van de familie is Anton Hildebrand Tierie (1870-1938), die als hoofdleraar solfège en koorzang aan het Amsterdamsch Conservatorium heeft bijdragen aan de scholing van veel 20e-eeuwse organisten.

En verder
• Uit de orgelwereld • Muziekbijlage (‘Heer van Uw kerk’, Dick Sanderman) • Het Koppejan-orgel in de Westerkerk van Rijssen • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Indexen 2018

Op de website De Orgelvriend vindt u alvast de column ‘Trouwens’ en een recensie van het Schnitger Orgelboek van Geert Bierling als download.

© 2019 beeld: Lex Gunnink (Pieter van Dijk), Wim van der Ros (Sint-Christoffelkathedraal Roermond), Fa. Hendriksen & Reitsma (Numansdorp), Jacob Merkelbach (Anton H. Tierie)