Op vrijdag 3 juli verschijnt het dubbeldikke zomernummer van ‘De Orgelvriend’. Met daarin onder meer een interview met organist Gerrit Christiaan de Gier, die de komende maanden concerten geeft ‘In ?t spoor van Schweitzer’.
- Gerrit Christiaan de Gier: ‘Begeistert’ door Albert Schweitzer
Tien jaar geleden volgde Gerrit Christiaan de Gier Theo Teunissen op als organist van de Utrechtse Jacobikerk. De hervormde binnenstadgemeente was in 2005 op zoek naar ‘een muzikale dienaar en voorganger’ en het was díe formulering die de IJsselsteinse organist indertijd aansprak. Die instelling vindt hij ook terug in de persoon van Albert Schweitzer, de Elzasser arts/theoloog/filosoof en musicus die in 1913 naar Lambaréné (Gabon, Afrika) vertrok om daar een hospitaal te bouwen.
Wat heeft je ertoe gebracht om je in Schweitzer te verdiepen?
‘Het is een groeiproces geweest. Aanvankelijk wist ik alleen dat Schweitzer arts was en orgel speelde, en dat dan heel langzaam. Naarmate ik me meer in hem ben gaan verdiepen, kwam ik erachter dat hij een zeer begaafde persoonlijkheid was op velerlei terrein. Dat hij alle dingen die hij deed wist te combineren – hij had toch ook maar één leven – heeft me altijd gefascineerd. Door veel over hem en van hem te lezen leer je zijn persoonlijkheid kennen. Uiteindelijk kom je dan ook uit op het gebied waarin je zelf werkzaam bent, de muziek, en kun je je verwonderen waarom hij ervoor koos om Europa te verlaten en naar Afrika te gaan. En hoe hij ondanks alle drukte om hem heen toch muziek heeft kunnen maken. Een echt antwoord op die vragen zul je nooit krijgen. Wat me wel is opgevallen: de grondigheid waarmee hij alles aanpakte, ook in de muziek, en met een groot inlevingsvermogen. Een man met karakter, veeleisend voor anderen maar vooral voor zichzelf, maar ook met humor. De bevlogenheid die van hem afstraalt, inspireert mij ook als musicus. ‘Eerbied voor het leven’, zoals Schweitzer dat propageerde, is iets totaal anders dan ‘Eer in het leven’. Juist in déze tijd waarin individualisme hoogtij viert, kun je van hem leren dat dat laatste niet zaligmakend is maar dat je ook als musicus oog kunt hebben voor een ander en ‘eerbied’ voor datgene wat om je heen te vinden is. Dat betekent soms een offer, zoals bij Schweitzer, maar ik vind dat ook een belangrijk item in mijn muzikale leven.’
(auteur: Gerco Schaap)
- ‘Neogotisch’ orgel op Maarschalkerweerd-tentoonstelling
In het kader van het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 vindt van 27 juni tot en met 13 september in de Utrechtse Nicoläikerk de tentoonstelling ‘Maarschalkerweerd geëxposeerd’ plaats. Hiervoor stelden Elbertse Orgelmakers bv te Soest en de rooms-katholieke parochie van Rheden welwillend een bespeelbaar historisch orgel van deze bouwer beschikbaar. Op de website van De Orgelvriend is een artikel over ‘Maarschalkerweerd en Zoon in Kerkorgels’ van de hand van Maarschalkerweerd-kenner Paul Houdijk te downloaden.
(auteur: Philip van den Berg)
- De improvisatiekunst van Klaas Bolt
Een beschouwing van Willem van Twillert over de verschillende facetten van de improvisaties van Klaas Bolt (1927-1990), eerder gepubliceerd in De Orgelvriend van januari 1994.
- Muziekbijlage: Psalm 86 canonisch (Klaas Bolt)
Notatie door Dick Sanderman van een psalmvariatie zoals Klaas Bolt die in 1979 improviseerde tijdens een radioconcert op het Lohman-orgel in de Hervormde Kerk van Noordwijkerhout. De oorspronkelijke opname is te beluisteren via de website van De Orgelvriend.
- Het orgel van de Oosterkerk in Aalten
Het Aaltense Oosterkerk-orgel heeft een interessante geschiedenis, die begint in de Oude Kerk in Amsterdam en loopt via de Zuiderkerk in de hoofdstad naar Aalten. Het kreeg zijn huidige front na een restauratie en reconstructie door Verschueren Orgelbouw in 1977, welke firma eind 2013 groot onderhoud uitvoerde.
(auteur: Dirk Molenaar)
- 250 jaar Paradijs-orgel Barneveld
Het 250-jarig bestaan van het orgel in de Oude Kerk van Barneveld wordt aangegrepen om geld in te zamelen voor verbetering van het in 1956 toegevoegde pedaal. In juli en augustus worden er vier concerten op gegeven.
(auteur: Gerco Schaap)
- Recent werk van Orgelmakerij Steendam (1)
Jaap Brouwer doet verslag van recente restauraties door Orgelmakerij Steendam. Om te beginnen de restauratie van het in 1868 gebouwde orgel in de Protestantse Kerk van Kolderveen (Drenthe), waarbij elders afgestoten Van Oeckelen-materiaal een waardevolle herbestemming kreeg.
- En verder:
Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens’ over de Couperins • Pereboom & Leijser-orgel Maastricht-Wyck • Wegwijzers en Toegelicht (twaalf pagina’s concertagenda!) • Orgelevenementenkalender
© fotofraie 2015 Gerco Schaap (Gerrit Christiaan de Gier), Bert van Voorden (Klaas Bolt), Egbert Hoving (Aalten)