DVD: The Grand Organ of King’s College [RECENSIE]

Text Example

advertentie



The Grand Organ of King’s College, Cambridge (UK) – DVD+CD

Stephen Cleobury

Prelude and Fugue in D Major, BWV 532 (Bach); Master Tallis’s Testament (Howells); Grand Choeur Dialogué (Gigout); Weihnachten (Reger); Arrival of the Queen of Sheba (Handel/Taylor); Air and Gavotte (Wesley); Sonata No. 3 in A Major, op. 65 (Mendelssohn); Chanson de Matin (Elgar/Brewer); Elegy (Thalben-Ball); O Mensch, bewein dein Sünde gross, BWV 622 (Bach); Crown Imperial (Walton/Murrill).

Label: Priory Records

Nummer: PRDVD 3

Speelduur: 64’57”

Booklet: 12 pagina’s (E)

Prijs: € 29,95

Muzikale interpretatie * *

Programmakeuze * * *

Keuze van het instrument * * * * *

Kwaliteit van de opname * *

Informatie in het booklet * * * *

Grafische vormgeving (cd en boekje) * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]
De bekoring van het geheimenis: orgelklanken in een kathedrale ruimte, zonder dat je achter het rugwerk of achter het gordijntje kunt kijken … Wat gebeurt er in die verborgen werkplaats waar de kunstenaar samen met zijn instrument is? Alles kunnen en mogen bekijken als luisteraar kan ontluisterend zijn. Bijvoorbeeld, decennia geleden, een Marcel Dupré die onderaan de orgeltrap van de Dordtse Dom een gesloten enveloppe met improvisatiethema’s krijgt en dan alleen naar boven gaat om het publiek – na een huiveringwekkende stilte – deelgenoot te maken van zijn meesterschap – willen we dat kunnen bekijken?

Nou ja, bij een pianoconcert kun je ’t ook zien en we hebben ook concertgebouw De Doelen met het volle zicht op de speeltafel en je kunt ook wel eens een bezoek brengen aan een speeltafel bij een orgelexcursie. En zo is het toch aardig om het gordijntje van King’s College Chapel eens opzij te schuiven.

Priory heeft een dvd (+ cd) gemaakt waarbij men de luisteraar/ kijker langs verschillende hot spots in de Kapel der Kapellen voert. De muziek is bij de verschillende sites gekozen.

De Kapel van het College van de Koning is een wereldmonument. De orgelkas mag er trouwens ook zijn! Stephen Cleobury, de organist en de dirigent van een van ’s werelds beroemdste koren, noemt de kas een van de mooiste in de wereld. Dat gaat wat ver; wij hebben tenslotte hier te lande ook zo het een en ander staan …

Cleobury speelt een afwisselend programma in de Engelse stijl. Van alles en niet heel geordend, hoewel, zoals gezegd, refererend aan het kostelijke gebouw. Priory maakt(e) wel eens slechte opnamen. Sommige cd’s waren niet om aan te horen. Zo kwam men recent op het zotte idee om een populaire cd in York Minster (Minster Spectacular, PRCD 5003) te maken met de microfoons tussen de pijpen – nee, niet bij wijze van spreken, maar echt! De oude EMI-opnamen (60-er/70-er jaren) die door Amphion werden uitgebracht zijn nog veel beter. Ook deze opname van King’s vind ik niet fraai: wat duf en mat.

Het boekje vermeldt dat men de camera tijdens Bachs Praeludium et Fuga in D (BWV 532) niet heeft laten wijken van de speeltafel, zodat de kijker/luisteraar (nu schrijf ik het maar eens andersom) vooral niets mist van Cleobury’s virtuositeit. Maar dat valt best wel mee. Het passagewerk voor de voeten is een ouderwetse hakken-tenen show die niet echt indruk maakt. Händels Arrival of the Queen of Sheba kabbelt rustig voort. Van de majesteitelijke heerlijkheid komt hier nog niet de helft over.

King’s heeft intussen wel poëtische stemmen. De meer verstilde werken komen beter tot hun recht. De samengestelde Sesquialter in Bachs “O Mensch, bewein dein’ Sünde groß” klinkt devoot. Het laatste werk, dat verwijst naar de engelen met trompetten op de kas (Crown Imperial) maakt duidelijk dat de brassband in Engeland is uitgevonden. Ook hier komt Cleobury echter niet los.

De lay-out van het boekje is bedaagd en weinig smaakvol. Daar bakt men bij Priory niet veel van. Home made en niet professioneel.

Zo’n dvd is aardig om een keer te zien. Maar met één keer heb ik het ook wel een beetje bekeken. Die geheimzinnige oude EMI-opnamen met werkelijk grote concertorganisten van Engelse bodem zijn mij dan toch dierbaarder. [ARJEN VAN KRALINGEN]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl