Van 31 januari tot en met 3 februari 2024 vinden in Leuven de ECHO-dagen plaats. De vereniging European Cities of Historical Organs (ECHO) organiseert dan onder meer concerten, masterclasses en een symposium. Het thema is ‘Klinkend erfgoed en het renaissanceorgelproject’.
ECHO is een vereniging van twaalf Europese steden die beschikken over belangwekkende historische orgels, en waar de zorg voor de orgelcultuur een belangrijke rol speelt. Het doel van de vereniging is het stimuleren van deze zorg en het historische erfgoed. Onder de aangesloten leden bevinden zich steden als Insbruck, Toulouse, Freiburg, Alkmaar en Leuven.
Leuven
De ECHO-dagen in Leuven openen op woensdag 31 januari met een concert in de LUCA School of Arts door de twee jonge organisten Luca Akaeda Santesson en Francesca Ajossa. Ook op de daaropvolgende avonden zijn er concerten in de Begijnhofkerk en de Kapel ‘Romaanse Poort’.
Masterclasses
Artistiek leiders uit de ECHO-steden geven diverse masterclasses. Zo leren Bernard Foccroulle en Pieter van Dijk de interpretatie van het werk van Bach te ontdekken op het Contius-orgel in de Sint-Michielskerk en plaatsen Jean Ferrard en André Ferreira het werk van onder anderen Van Kerckhoven in het licht van Spaanse en Portugese tijdgenoten. Luc Ponet en Roberto Antonello behandelen muziek uit het prinsbidom Luik in relatie tot Rome en Italië.
Renaissanceorgel
Het programma van vrijdag 2 februari staat grotendeels in het teken van het thema ‘De reconstructie van een renaissanceorgel’. Daarbij wordt gekeken naar onderzoek en sporen voor de reconstructie van het zestiende-eeuwse orgel van Jean Crinon dat tot een bombardement in 1944 in de Sint-Pieterskerk in Leuven stond.
Sprekers zijn Johan Zoutendijk (Verschueren Orgelbouw), Krzysztof Urbaniak (Olkusz), Reinhard Jaud (Innsbruck), Andres Cea Galan (Spanje), Jean Ferrard (Brussel) en Peter Bary (directeur Museum M, Leuven). Presentator is Rein Van der Kluit (voorzitter Internationaal Orgelfestival Haarlem).
Verder buigt een interdisciplinaire denktank zich over de vraag of orgelklank in een moderne stad gezien moet worden als een anachronisme en wordt nagedacht over de rol van jonge organisten in de ECHO-steden.
Praktisch
De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk, voor sommige is aanmelding noodzakelijk. Voor de masterclasses – aanmelden uiterlijk 31 december 2023 – wordt een bijdrage van € 100 gevraagd, met de mogelijkheid om een beurs te krijgen.
Meer informatie en het volledige programma zijn te vinden op de website van Leuven Orgelstad.