De huidige Sint-Antoniuskerk in Ede dateert van 1954 en staat op de plaats van de oude kerk, die in 1944 verwoest werd. In 1941 had de firma Elbertse uit Soestdijk een nieuw eenklaviers orgel met pneumatische traktuur geplaatst. Grote delen van dit orgel bleken nog te kunnen worden gebruikt voor een orgel in de nieuwe kerk. Bij de plaatsing, eveneens door Elbertse, werd alvast ruimte gereserveerd voor latere uitbreidingen.
In 1974 werd het orgel door Elberte uitgebreid met een tweede klavier. Het pijpwerk daarvan was afkomstig uit het afgebroken orgel van de St.-Ignatiuskerk aan de Rozengracht in Amsterdam. Het orgel was echter nog niet compleet: op Manuaal I waren twee open plaatsen, op het Pedaal was plaats voor een Prestant 8′, waarvan het pijpwerk deels in het front zou moeten staan.
Tot completering zou het echter niet komen. Het orgel kreeg steeds meer storingen en uiteindelijk werd besloten om het te vervangen. Samen met Rogér van Dijk, adviseur namens de KKOR, werd gezocht naar een passend orgel. Dat werd gevonden in de Gereformeerde Kerk van Tzummarum, die onlangs gesloten werd.
Het orgel werd in 1966 gebouwd door de firma B. Pels & Zoon uit Alkmaar. In dezelfde periode plaatste deze firma soortgelijke orgels in onder andere Heiloo (Gereformeerde Kerk) en Odijk (St.-Nicolaaskerk). Het orgel was bij de oplevering in 1966 niet compleet. In 1983 wijzigde de firma Pels & Van Leeuwen uit ‘s-Hertogenbosch de dispositie. Er werden twee registers toegevoegd. De Trompet werd vervangen door een nieuw exemplaar. Tevens werd het orgel geherintoneerd.
In februari van dit jaar werd het oude orgel van de St.-Antoniuskerk afgebroken. De firma Flentrop Orgelbouw uit Zaandam verzorgde de plaatsing van het Pels-orgel. Daarbij onderging het orgel geen wijzigingen. Wel werden alle onderdelen zorgvuldig nagezien en werd de intonatie geoptimaliseerd.
Hoewel het orgel inmiddels enkele weken in gebruik is, wordt het op Eerste Paasdag plechtig ingezegend.
Dispositie
Hoofdwerk C-g3
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Koppelfluit 4
Prestant 2 (oorspronkelijk op Borstwerk)
Mixtuur IV
Trompet 8 (1983)
Borstwerk C-g3
Holpijp 8
Speelfluit 4
Nasard 2 2/3 (C-H 1983, oorspronkelijk 1 1/3′)
Woudfluit 2 (oorspronkelijk op Hoofdwerk)
Terts 1 3/5 (1983)
Regaal Trompet 8
Tremulant
Pedaal C-f1
Subbas 16
Prestantbas 8
Koraalbas 4
Fagot 16 (1983)
Koppelingen
H.W. – B.W.
P. – H.W.
P. – B.W.
Wind
© 2006 foto Erik van der Heijden