Een toekomst gerichte blik [Jan Willem van Braak]

Text Example

advertentie



De dagen worden korter en de koude nachten zorgen voor ochtendmist. De nevel maakt het vooruitzicht spookachtig. Anderen ontwaren door het waas contouren van een glansrijke toekomst. Orgelnieuws kent het verschijnsel en vraagt zich af: hoe zou de orgelwereld er in 2016 uitzien? Vandaag de kritische bijdrage van Jan-Willem van Braak, orgelliefhebber in hart en nieren.Ik spreek de hoop uit dat de orgelwereld in 2016 grootser zal zijn dan ooit! Of dat echter gebeurt betwijfel ik oprecht.

De huidige Cd-markt doet daar een beduidende stap aan mee. En ik denk dat dat zich alleen nog maar verder zal ontwikkelen.

Tegenwoordig is het wel heel gemakkelijk om een Cd te realiseren, dat in tegenstelling tot 15 jaar geleden.

Deze markt zorgt er mijns inziens voor dat er een hoop mensen thuis gezellig op de bank blijven zitten met hun muziek naar keuze. Een enkeling gaat er eens stevig voor zitten om een wat moeilijker repertoire tot zich te nemen, maar vaak zijn het hapklare brokken. Wij zijn helaas een consumptiemaatschappij geworden. Ik kom zelf uit een familie die groot gebracht is bij Jan Zwart en zijn nazaten. Wie trouwens niet?

Waar zijn de tijden gebleven met een mudvolle Oude Kerk in Amsterdam waar Asma de klavieren beroerde en de rillingen je over de rug liepen?

Waar zijn de orgelambassadeurs die vol enthousiasme hun orgel promoten en openstellen voor het publiek?

Want dat is wél de verdienste geweest van Zwart en na hem Asma. Die hebben het beide als een “opdracht” gezien om het orgel bij de mensen te brengen.

Waar zijn die mensen gebleven? Tegenwoordig komt men helaas vaak voor gesloten deuren.

Wat dat betreft geeft protestants Nederland geen visitekaartje af.

De Rooms Katholieken in ons landje hebben dat beter begrepen, een enkeling uitgezonderd misschien.

Maar kom, ik ben niet zonder meer negatief gestemd.

Een Bachserie in de Amsterdamse Westerkerk met een entreeprijs van € 15, verheugde zich ook op zo’n 200 à 250 bezoekers. Dus er is hoop en ook perspectief.

Er wordt tegenwoordig wel meer creativiteit van de organiserende orgelcomite’s gevraagd dan zo’n 10 jaar geleden. Vanaf deze plaats wil ik ze dan ook aanmoedigen om enthousiast door te gaan met de activiteiten die een ieder afzonderlijk gepland heeft.

Ik besluit met de hoop uit te spreken dat het orgel met zijn muziek én met zijn bespelers én met zijn minnende publiek nog vele ontdekkingsreizen tegemoet mag gaan in de toekomst!

[JAN WILLEM VAN BRAAK]

© 2006 www.orgelnieuws.nl