Einde voor Internationaal Orgelfestival Breda

flentrop-orgel grote kerk breda

Het Internationaal Orgelfestival Breda stopt. Dat maakte de organisator, Stichting Orgelconcerten Breda (SOB), vandaag bekend. Daarmee komt na 65 edities een einde aan de zomeravondconcerten die de stichting op het Flentrop-orgel in de Grote Kerk van Breda organiseerde. ‘De beperkingen die aan de stichting worden opgelegd maken het onmogelijk om nog langer een hoogwaardig festival in de Grote Kerk te organiseren’, schrijft het bestuur in een persbericht.

Text Example

advertentie



De concerten vonden tot en met afgelopen zomerseizoen plaats op de vrijdagavonden in juli en augustus. Enkele jaren geleden moest de SOB, die de kerk voor haar activiteiten huurt van de Stichting Grote Kerk Breda, de eerst vrijdag van juli al opofferen voor verhuur van het kerkgebouw.

In het seizoen 2016 moest ook het concert op de laatste vrijdag van augustus eraan geloven. Daarnaast werd de organisatie van de gratis lunchpauzeconcerten op de woensdagmiddagen van juni, in 2010 door de SOB gestart, door de Stichting Grote Kerk aan een andere partij gegund, ‘zonder de Stichting Orgelconcerten in de gelegenheid te stellen het wegvallen van deze marketingpijler op een ander moment te kunnen compenseren’.

Risico
Verder spreekt de SOB van ‘een aantal incidenten rond het orgel in recente jaren’ en ‘recente besluitvorming van de Stichting Grote Kerk’ waardoor het bestuur ‘de kwaliteit van het instrument en het festival niet meer kan garanderen’ en voorziet het ‘een risico op reputatieschade en een financiële risico op onaanvaardbaar niveau’. De stichting besloot daarom vooralsnog over te gaan tot beëindiging van het festival.

Stichting Orgelconcerten Breda
De Stichting Orgelconcerten Breda werd in 1978 opgericht na de opheffing van de orgelcommissie van de Hervormde Gemeente Breda. De onafhankelijke stichting zette de activiteiten rond het orgel van de Grote Kerk te Breda voor eigen rekening voort en sloot daarvoor jaarlijks een huurovereenkomst met de Stichting Grote Kerk Breda, die vanaf dat moment de beheerder van het monumentale kerkgebouw werd.

Naast de concerten in de zomermaanden organiseerde de SOB onder meer de concertserie in de zomermaanden, het Pinksterconcert, orgelexcursies en -bespelingen, onder andere op Koninginnedag, Open Monumentendag en het Museumweekend. In 2010 kwam daar het Internationale Orgelconcours Breda bij, georganiseerd onder de vlag van een zusterstichting van de SOB.

Het Internationaal Orgelfestival Breda was een van de toonaangevende concertseries in Nederland, waarop tal van organisten van nationale en internationale faam optraden.

Het bestuur van de SOB beraadt zich nu op een andere invulling van haar activiteiten. Over de voortzetting van het internationale orgelconcours is nog geen besluit genomen.

 

© 2016 fotografie Jan Korebrits

10 Comments

  1. Natuurlijk is het jammer dat het orgel straks nauwelijks meer voor orgelpubliek te horen is. Echter, ik heb persoonlijk een nare smaak overgehouden aan een concertbezoek in het verleden alhier.
    Even boven kijken met mijn kind en als liefhebber gelijk een foto van speeltafel maken was absoluut verboden werd ons hooghartig medegedeeld.
    Hoe fout ben je dan bezig!!
    Ik had me in ieder geval gelijk voorgenomen daar nooit meer te komen.
    En dan nu steun zoeken bij datzelfde publiek wordt dan ook wat lastig hé?

  2. Wat een droeve zaak. We kunnen hier wel met z’n allen tegen protesteren, maar dikwijls is men immuun voor dergelijke acties. Jammer.

  3. Tekenen van een ondergaande cultuur. Helaas niets aan te doen. Blijven genieten van wat we nog hebben.

  4. Inderdaad zou de gemeente voor dit festival garant moeten staan, net zoals Haarlem. Maar dat het wat moet kosten is duidelijk, organisten verdienen toch al veel te weinig met een orgelconcert, zeker als ze, zoals in de Bredase Grote Kerk, ook nog twee registranten nodig hebben en daar ook mee moeten repeteren. Daar moet geld bij….

  5. Waarom staat er in dit bericht geen uitleg door de Stichting Grote Kerk Breda over de motieven voor hun houding jegens de orgelcultuur? Is het inderdaad zo dat de Stichting Orgelconcerten Breda moet wijken door de toenemende dominantie van economie ten opzichte van cultuur? Of spelen er andere belangen?

  6. We worden opnieuw geconfronteerd met het wegduwen van een orgelactiviteit op hoog niveau. Men hoeft mij niets te vertellen. In Elburg hebben we dergelijke dingen en nog erger meegemaakt. Wie roept dergelijke bestuurders tot de orde?

  7. Gemeente Breda, spring in de Bres voor de instandhouding van de Bredase orgelcultuur!

  8. Het gaat zoals praktisch in alles en overal alleen nog om economische en zakelijke belangen in de maatschappij, geld, geld, meer, meer, meer, sneller, sneller, kostendrukken enz. Daaraan is alles ondergeschikt vinden de MANAGERS over het algemeen (…die er geen verstand van hebben of geen affiniteit) en dat ten koste van cultuur, emotionele schade die wordt aangericht enz. Kijk ook maar naar de zorgmanagers….

  9. Wat een trieste ontwikkeling! En dat deze hoog aangeschreven festival, kerk, instrument en betrokkenen daarvan de dupe zijn … Ongelooflijk!

  10. Kennelijk leveren orgelconcerten de kerk te weinig inkomsten. Het is triest dat slechts financiën de programmering van dergelijke activiteiten bepalen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.