De beste organist van Nederland. Daar is de Evangelische Omroep (EO) naar op zoek. Het EO-programma Nederland Zingt en omroepblad Visie hebben daarvoor een wedstrijd uitgeschreven. Alleen amateurorganisten mogen meedoen.
Organisten die aan de wedstrijd willen deelnemen moeten een filmpje van maximaal twee minuten insturen waarin een muziekstuk naar keuze wordt vertolkt. Een professionele jury kiest uit de inzenders twintig kandidaten die een vervolgopdracht krijgen: improviseren over een geestelijk lied. De filmpjes worden geplaatst op de website van Nederland Zingt.
Jury
De jury – gevormd door Martin Zonnenberg, André Bijleveld, Bas de Vroome, Margreeth Chr. de Jong en Marco den Toom – en de Nederland Zingt-kijkers en lezers van Visie kiezen drie finalisten. De publieksstem telt voor de helft mee in het eindoordeel. Daarnaast kan de Visie-redactie twee wildcards uitdelen.
Finale
Tijdens een lezersavond van het blad Visie op 31 maart gaan de vijf finalisten met elkaar de strijd aan om de eerste plaats. De winnaar speelt op 23 april tijdens het pauzeprogramma van de Nederland Zingt Dag en mag deelnemen aan een tv-opname van Nederland Zingt. De nummers 1, 2 en 3 staan bovendien een masterclass improvisatie van Marco den Toom te wachten.
Aanmelden
Meedoen kan door het filmpje uiterlijk 15 februari via WeTransfer te sturen naar Nederlandzingonline@eo.nl. Deelname is uitgesloten voor leerlingen van de juryleden.
Zie ook
© 2016 beeld Evangelische Omroep
Persoonlijk vind ik het een leuke uitdaging (die ik ook ben aangegaan). Een stimulans om het beste uit jezelf te halen. Winnen is niet het belangrijkste, maar is wél leuk en dat is menselijk, bovendien komt (hopelijk) naar voren dat het orgel niet zo stoffig hoeft te zijn als menig mens denkt. Ik ben erg benieuwd naar de andere inzendingen!
Waarom moet er toch van alles het beste zijn? Er zijn al genoeg van zulke shows op tv (die mijn belangstelling ook al niet hebben). Ook gaat de EO er aan voorbij dat er ook goede amateurs zullen zijn die nooit een kerkdienst begeleiden (zoals ikzelf), of niet kunnen improviseren maar wel goed literatuur kunnen spelen.
Dat wordt ongetwijfeld een wedstrijd wie het hardst kan spelen in de stijl van Feike Asma.
Jammer, Frank Verduijn, voor die eenzijdige reactie. wat is er trouwens mis met Feike Asma? Wees blij met de blijden, luister goed en zing maar mee: doen wij ook! Zo komt er weer ruimte voor jong talent.