Filantroop en oprichter Orgelpark Loek Dijkman (82) overleden

Ondernemer en filantroop Loek Dijkman is op vrijdag 1 november op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was oprichter van Stichting Utopa en de initiatiefnemer en oprichter van het Orgelpark in Amsterdam.

Text Example

advertentie



Als ondernemer vergaarde Dijkman zijn vermogen met de Topa Groep, een bedrijf in verpakkingsmaterialen. In 1988 bracht hij het ondernemingsvermogen onder in Stichting Utopa. Vanuit zijn overtuiging ‘dat een onderneming meer is dan een winstmachine’ droeg hij met zijn stichting vanuit de winst bij aan diverse maatschappelijke projecten.

Stichting Utopa zorgde onder andere voor het behoud van het Arboretum De Dreijen in Wageningen, de oprichting van Beeldengalerij Het Depot, het Utopa Weeshuis in Leiden en de Idealenfabriek, een centrum voor creatief ondernemerschap.

Orgelpark

In 2007 werd op initiatief van Loek Dijkman het Orgelpark geopend in de voormalige Parkkerk in Amsterdam. ‘Ik wil een nieuwe groep mensen voor het orgel interesseren. Het instrument is me te veel omklemd in een kerkelijke omgeving. Dat mag, maar daardoor kunnen veel mensen het orgel niet los zien van zijn kerkelijke context. Daar wil ik het juist uithalen, want het orgel heeft zoveel te bieden,’ aldus Dijkman.

Idealen

Johan Luijmes, artistiek leider van het Orgelpark: ‘Dankzij de inspanningen van Loek Dijkman hebben we in het Orgelpark de afgelopen jaren meer dan 1.200 concerten kunnen organiseren. Tijdens die concerten gingen ontelbare nieuwe composities in première.’

‘In een tijd waarin cultuuruitingen niet altijd op waarde worden geschat gaf Loek vanuit de idealen van de Stichting Utopa, musici, componisten, orgelmakers en wetenschappers de vrijheid om in het Orgelpark hun dromen te verwezenlijken. Daarbij maakte Loek Dijkman het voor een breed publiek mogelijk concerten te bezoeken door het hanteren van bescheiden toegangsprijzen.’

Onderscheiden

Voor zijn bijdragen aan kunst en cultuur ontving Loek Dijkman meerdere onderscheidingen. In 2008 werd hem de Zilveren Anjer uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2020 mocht hij de Sweelinck Oeuvreprijs namens het Orgelpark in ontvangst nemen voor zijn bijdrage aan de Nederlandse orgelcultuur.

1 Comment

  1. Er zijn gelukkig nog vele mooie dingen in de orgelwereld; dat bevestigt bovenstaand, verdrietige bericht. Orgelpark heeft zich tot een veelzijdig topcentrum ontwikkeld, naast Haarlem. Het bestaan van het instrument orgel heeft Loek Dijkman met zijn activiteiten alleen maar op hoog muzikaal niveau bevestigd. Ik wens zijn nabestaanden alle sterkte toe in deze tijd …

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*