Flaes-orgel Ouderkerk aan de Amstel gerestaureerd

flaes orgel amstelkerk ouderkerk aan de amstel
Flaes-orgel Amstelkerk Ouderkerk aan de Amstel | © foto Roel Habiecht

In 2013 is het Flaes & Brünjes-orgel van de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel gerestaureeerd door Flentrop Orgelbouw. Naast herstel van windladen, windvoorziening en mechaniek werden dispositie en klankgeving meer in overeenstemming met het werk van Flaes gebracht. Op vrijdag 24 januari wordt het orgel officieel in gebruik genomen.

Text Example

advertentie



 

Flaes & Brünjes uit Amsterdam bouwde het orgel in 1865.  In 1891 volgde herstelwerk door G.F. Jurjaansz. De Gebr. Spanjaard vervingen de drie beelden op de orgelkas in 1912. Zes jaar later wordt door Q. Jonker een regulateurbalg geplaatst.

 

Uitbreiding

Ingrijpender werkzaamheden werden in 1960 uitgevoerd door de firma Verschueren te Heythuysen. Naast een restauratie werd het orgel ook gewijzigd. De dispositie werd op het Hoofdwerk uitgebreid met een Scherp IV-V, het Bovenwerk met een Sesquialter II (discant) en een Cimbel III, aan het Pedaal werd een Prestant 4’ toegevoegd. Het pedaalklavier werd vervangen, de opschriften van de registers vernieuwd en er werden intonatiecorrecties uitgevoerd.

In 1994 werd de intonatie door Flentrop Orgelbouw opnieuw gecorrigeerd.

 

Restauratie

Bij de in 2013 uitgevoerde werkzaamheden door Flentrop zijn laderaam en inwendige van de ventielkasten gerestaureerd. De in 1960 aangebrachte telescoophulzen werden verwijderd. Van de windvoorziening werd de originele kanalisering gereconstrueerd en werden de grote hulpbalgen verwijderd om een levendiger orgelwind mogelijk te maken. Door nieuwe puntlagers in Flaes-stijl te maken konden problemen met de speelaard worden verholpen. Een nieuw pedaalklavier in Flaes-stijl werd gemaakt. De in 1960 toegevoegde Prestant 4’ van het Pedaal en de Sesquialter II op het Bovenwerk werden in mensurering en intonatie meer passend in het klankbeeld van Flaes gebracht. De Scherp en de Cimbel uit 1960 zijn verwijderd. Van enkele registers werd de benaming aangepast. Tenslotte werd de kast geheel opnieuw geschilderd. De restauratie vond plaats onder advies van Cees van der Poel.

 

Ingebruikname

Sinds december 2013 is het orgel weer in gebruik. De officiële ingebruikname vindt echter plaats op vrijdag 24 januari om 20.00 uur.  Dan zal het orgel door Frits Elshout worden overgedragen aan de kerkrentmeesters. Samen met Cees van der Poel zal hij ook een uitleg bij de restauratie geven, vergezeld van een klankdemonstratie. Het orgel zal die avond worden bespeeld door Eric Jan Joosse (cantor-organist van de Amstelkerk), Jan Spijker (intonateur van Flentrop) en Cees van der Poel. Aan het eind van de avond zal een toost worden uitgebracht op het orgel.

 

De Amstelkerk is gelegen aan de Kerkstraat 11 in Ouderkerk aan de Amstel.

 

 

Dispositie

 

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Roorfluit 8
Octaaf 4
Gedekte Fluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur III
Cornet IV discant
Trompet 8 bas/discant

 

Bovenwerk C-f3
Holpijp 8
Salicionaal 8
Viola di Gamba 8
Octaaf 4
Roorfluit 4
Gemshoorn 2
Sesquialter II – af g#, mensuur en intonatie gewijzigd 2013
Dulciaan 8

 

Pedaal C-d1
Subbas 16
Octaafbas 8
Octaaf 4 – mensuur en intonatie gewijzigd 2013
Trompet 8

 

Werktuiglijke registers
Koppeling Bovenclavier
Koppeling Pedaal – (Pedaal-Hoofdwerk)

 

© 2014 fotografie Roel Habiecht