Flentrop-huisorgel uit 1952 voor Dorpskerk Nieuwegein

Text Example

advertentie



In de Dorpskerk van Nieuwegein (Jutphaas) is op zondag 12 mei een groot tweeklaviers huisorgel van D.A. Flentrop in gebruik genomen. Het orgel is afkomstig uit Malmö waar het in 1952 werd gebouwd voor de Zweedse arts dr. Bengt Andreas.

Dirk Andries Flentrop bouwde het orgel in 1951 en plaatste het in 1952 in het appartement van dr. Andreas in Malmö. Albert Schweizer, die met Bengt Andreas was bevriend, was in 1952 één van de inspelers van het orgel toen hij dat jaar de Nobelprijs in ontvangst nam. In 1962 werd het orgel overgeplaatst naar de muziekzaal in de nieuwe villa van dr. Andreas. Bij die gelegenheid werd het orgel door Flentrop uitgebreid. Nadien heeft het orgel nog een aantal kleine wijzingen ondergaan door Zweedse orgelmakers; daarbij zijn onder andere mixtuursamenstellingen gewijzigd. Het afkomende pijpwerk daarvan bleef wel bewaard.

Na het overlijden van Bengt Andreas in 2000 bleef het orgel nog jaren in Malmö staan. Uiteindelijk kon het orgel worden aangekocht door Erik Keegstra, een van de organisten van de Dorpskerk in Nieuwegein waar het orgel onderdak werd verschaft. De overplaatsing werd verzorgd door Orgelmakerij Gebr. Van Vulpen te Utrecht. Het orgel bleef ongewijzigd. Wel zijn er plannen om de mixtuursamenstellingen aan de hand van het bewaard gebleven pijpwerk te reconstrueren. Op zondag 12 mei werd het orgel in gebruik genomen tijdens een kerkdienst waarbij het orgel werd bespeeld door Erik Keegstra en Auke van der Merk.

Het Flentrop-orgel is het tweede orgel in deze kerk van de Protestantse Gemeente Nieuwegein. Tegenover het Flentrop-orgel, dat is geplaatst op een bestaande orgelgalerij boven de kansel, staat een tweeklaviers orgel van Holtgräve uit 1868 (zie onderstaande foto).

Dispositie

Huvudverk C-f3

Principal 8

Rörflöjt 8

Kvintadena 8

Principal 4

Spetsflöjt 4

Waldflöjt 2

Kvint 1 1/3

Mixtur 4 chor

Scharff 3 chor

Ranket 16

Bröstverk C-f3

Stillgedackt 8

Gedacktpommer 4

Kopparprincipal 2

Rörflöjt 2

Sivflöjt 1

Sesquialtera 2 chor

Cymbel 2-3 chor

Vox Humana 8

Regal 8

Pedalverk

Subbas 16

Gedackt 8

Nachthorn 4

Gemshorn 2

Rausch-Kvint 2 chor (2 2/3′)

Dulciaan 16

Skalmeja 4

Werktuiglijke registers

Koppeling Huvudverk – Bröstverk

Koppeling, Pedalverk – Huvudverk

Koppeling Pedalverk – Bröstverk

Tremulant (inliggend)

Tremulant (opliggend)

Cymbelster

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie: Gert Jan Kole