In het Van Peteghem-orgel van de Grote Kerk in Vlaardingen zijn bijzondere fragmenten uit een zestiende-eeuws getijdenboek gevonden. De tekst met prent werd ontdekt bij het oplossen van een intonatieprobleem aan een van de houten pijpen, vertelt organist Aad Zoutendijk voor microfoon van RTV Rijnmond.
Recent onderging het achttiende-eeuwse Vlaamse orgel onderhoudswerkzaamheden door de firma Verschueren Orgelbouw Heythuysen. Toen de intonateur groot E van de houten Grand Bourdon 16 onderhanden nam, omdat deze al een tijdje geen goede toon gaf, werd het document ontdekt.
Vermoedelijk heeft Pieter van Peteghem het papieren document gebruikt toen hij het orgel in 1763 plaatste in de Boudelo-abdij in Gent. Duitse en Engelse experts hebben zich inmiddels gebogen over de ouderdom van het historische fragment. Zij denken dat het dateert uit het eerste kwart van de zestiende eeuw, mogelijk iets later.
Organist Aad Zoutendijk en musicoloog en orgelmaker Johan Zoutendijk van de firma Verschueren denken er aan een boekje samen te stellen waarin uitgebreid op de vondst wordt ingegaan. Al eerder was het fragment te zien tijdens een tentoonstelling over het Van Peteghem-orgel tijdens de Internationale Orgelweek Vlaardingen.