Franssen-orgel Liempde opnieuw in gebruik genomen

franssen-orgel sint jans onthoofding liempde

Op zondag 14 december is het Franssen-orgel in de Sint Jans Onthoofdingkerk te Liempde opnieuw in gebruik genomen. Het instrument onderging een deelrestauratie en herstel door Verschueren Orgelbouw te Heythuysen.

Text Example

advertentie



Het orgel in de Sint Jans Onthoofdingkerk werd in 1876 gebouwd door de Gebroeders Franssen uit Roermond. Het orgel had bij oplevering twee klavieren en een aangehangen pedaal. De tractuur was mechanisch en het instrument telde 16 registers.

In 1915 werd een grondige verbouwing van het orgel uitgevoerd. Het orgel werd daarbij van pneumatisch bediende windladen voorzien. Het eigenlijke orgel werd in de torenkamer geplaatst en de speeltafel werd ‘vrijstaand’ voor de orgelkast opgesteld. Bij die gelegenheid werd ook de dispositie uitgebreid met een zelfstandig pedaal. Bovendien werd de toonhoogte verhoogd van a’= 415 Hz. naar a’= 435 Hz.

Enkele decennia later bleek de toestand van het orgel opnieuw zorgelijk want in 1940 werd het orgel opnieuw verbouwd. De firma Gebr. Vermeulen (Weert) verving de windladen door nieuwe exemplaren; daarnaast werden opnieuw enkele dispositiewijzigingen doorgevoerd.

Rond 1980 was het orgel ernstig vervuild en totaal onbespeelbaar. Enkele vrijwilligers voerden herstellingen uit en maakten het instrument weer bespeelbaar. Daarbij werd een deel van pneumatiek gewijzigd en vonden ook enkele dispositiewijzigingen plaats.

Zo’n vijf jaar geleden werden plannen ontwikkeld om het orgel te restaureren naar de oorspronkelijke toestand. Helaas bleek het niet mogelijk om die plannen te verwezenlijken en daarom werd uiteindelijk geopteerd voor deelrestauratie en herstel. Daarbij werd het pijpwerk gerestaureerd (inclusief toonhoogteherstel), evenals de pneumatische speeltafel en de hoofdbalg. De overige onderdelen van het orgel werden schoongemaakt, nagezien en hersteld. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen onder advies van Rogér van Dijk (namens de KKOR).

Het orgel werd op zondag 14 december feestelijk in gebruik genomen tijdens de eucharistieviering. Later die dag volgde een inspelingsconcert dat door Tommy van Doorn verzorgd werd.

 


Dispositie

Manuaal I C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Flute harmonique 8
Viola di Gamba 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Cornette V
Trompette 8

Manuaal II C-f3
Salicionale 8
Viola 8
Bourdon 8
Voix céleste 8
Flûte traverse 4
Picolo 2

Pedaal  C-d1
Subbas 16
Octaafbas 8
Gedekt 8
Bazuin 16

Werktuigelijke registers
Manuaal I – Pedaal
Manuaal II – Pedaal
Manuaal II – Manuaal I
Superoctaafkoppel Manuaal I
Suboctaafkoppel Manuaal II – Manuaal I
Pianopedaal

 

Vaste combinaties
Pianissimo
Piano
Mezzo forte
Forte
Tutti

 

 

© 2014 fotografie Verschueren Orgelbouw Heythuysen B.V.