Binnen het rijke Utrechtse orgelbezit neemt het Friedrich Meyer-orgel van de St.-Josephkerk een bijzondere plaats in. Niet in het minst omdat inmiddels vast staat dat vrijwel het hele oeuvre van Meyer verloren is gegaan. Voor zover bekend bleven slechts twee instrumenten bewaard: het orgel in de St.-Georgkirche in Paderborn (1887) en het orgel van de St. Josephkerk. Van die twee is het Utrechtse exemplaar het best bewaard gebleven. Het is een schoolvoorbeeld van de Westfaalse orgelbouw in de tweede helft van de 19e eeuw. Meyer bouwde het in 1872 voor de Evangelische Johanneskirche in Barmen.
In 1920 werd het door de Soester firma Elbertse in de St.-Josephkerk geplaatst.
Door de jaren heen bleef het instrument niet ongewijzigd; registers kwamen en gingen. Bij de restauratie door de firma Van Vulpen in 2008-2010 werd de oorspronkelijke dispositie hersteld. Uitgebreide informatie over het orgel is te vinden op de website van de parochie: www.draaiwegkerk.nl (onder ‘kerkgebouw’).
Op deze cd presenteren Peter van Dijk en Wim Diepenhorst het Meyer-orgel met muziek van Bach tot Brahms. Registraties worden in het boekje weergegeven.
Friedrich Meyer-orgel St.-Josephkerk Utrecht
Peter van Dijk & Wim Diepenhorst
Peter van Dijk: Praeludium und Fuge in C (A.W. Bach); Es ist gewisslich an der Zeit, BWV 734; Jesu, meine Freude, BWV 713a; Herzlich tut mich verlangen, BWV 727 (J.S. Bach); Fuge über Bach, BWV-Anh. 109 (G.A. Sorge); Variationen und Finale, Op. 90 (J.C.H. Rinck); Intermezzo uit Sonate IV, Op. 98/2 (J.G. Rheinberger).
Wim Diepenhorst: Sonate IV, Op. 65/4 (F. Mendelssohn-Bartholdy); Fuge III über Bach, Op. 60/3 (R. Schumann); Schmücke dich, o liebe Seele, Op. 122/5; O wie selig seid ihr doch, ihr Frommen, Op. 122/6; Herzlich tut mich verlangen, Op. 122/10 (J. Brahms); Fantasie und Fuge, Op. 104 (G.A. Merkel).
Uitgave: Geloofsgemeenschap St. Joseph Utrecht
Nummer: CD 1511042
Speelduur: 69’50
Boekje: 8 pagina’s (NL)
Prijs: € 15,00 (excl. verzendkosten), te bestellen via draaiwegkerk@planet.nl
© 2012 www.orgelnieuws.nl