Dit najaar is het vijftig jaar geleden dat Piet van der Steen werd aangesteld tot organist van de oud-katholieke Kathedrale Kerk van Ste. Gertrudis in Utrecht. In het weekend van 8 en 9 oktober wordt zijn gouden organistenjubileum daar feestelijk gevierd en herdacht.
Zijn eerste missen speelde Van der Steen in 1966 nog op het Witte-orgel dat thans in Kockengen staat. Twee jaar later werd het negentiende-eeuwse instrument vervangen door een nieuw orgel (21/IIP) van K.B. Blank & Zoon. In de afgelopen vijftig jaar heeft Piet van der Steen het orgel ook buiten het liturgisch gebruik in een breed scala orgelmuziek laten horen.
Jubileumconcert
Het jubileum wordt op zaterdag 8 oktober gevierd met een orgelconcert door Piet van der Steen zelf op het Blank-orgel van de Ste. Gertrudis. Tijdens dit concert gaat ook het speciaal voor de jubilaris geschreven werk Wind + Unwind van Ad Wammes in première. Het concert begint om 14.30 uur. Na afloop is er een receptie in Mammoni, Mariaplaats 14.
Feestelijke mis
Op zondag 9 oktober wordt het gouden jubileum herdacht in een feestelijke viering in de kathedraal. De hoogmis begint om 10.00 uur. De jubilaris zal vooraf een halfuur orgelspel verzorgen. De gezangen in deze dienst zijn door Piet van der Steen gekozen. Ook dan is er in Mammoni gelegenheid om de jubilerende organist de hand te drukken.
Nieuwe cd
Tijdens de jubileumviering wordt tevens een nieuwe cd gepresenteerd die Piet van der Steen opnam op het Maarschalkerweerd-orgel in de O.L.V.-Basiliek te Zwolle. Op de uitgave van het label Prestare getiteld ‘Max Reger en de variatiekunst’ speelt Van der Steen onder meer diens Variationen und Fuge über ein Originalthema fis-moll, Opus 73. De cd is op 8 en 9 oktober verkrijgbaar in Utrecht of te bestellen via stg.orgelprojecten@gmail.com.
Piet van der Steen (*1943) studeerde orgel en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Cor Kee, Nico van den Hooven en Chris Bos. Hij vervolgde zijn orgelstudie bij dr. Ewald Kooiman en in Parijs Marie-Claire Alain, Gaston Litaize en André Isoir. In 1976 won hij eerste prijs op het Nationaal Concours César Franck te Haarlem.
Hij werkte aanvankelijk in het klassikale muziekonderwijs in Utrecht; nadien startte hij een privé-lespraktijk en een langdurig verband als docent orgel aan de muziekscholen in Purmerend en Zaltbommel. Ook doceerde hij enige jaren algemene theoretische vakken aan het Utrechts Conservatorium.
Als redacteur van tijdschrift Het Orgel publiceerde Piet van der Steen een groot aantal artikelen over orgelhistorische- en muziektheoretische onderwerpen. Hij maakte diepgaande studies over de uitvoeringspraktijk van negentiende- en twintigste-eeuwse orgelmuziek. Hij nam een aantal spraakmakende, veelgeprezen cd-producties op met het werk van Duruflé, Vierne, Boëllmann en het volledige orgelwerk van Messiaen, Jolivet en Lesur (de ‘La jeune France’-productie op het VPRO-label ‘Eigenwijs’).
Piet van der Steen ontving tweemaal een onderscheiding van het Frans cultureel genootschap Arts, Sciences, Lettres. In 2004 ontving hij de ‘Straesser/Verster-prijs’ voor de regelmatige vertolking van Straessers orgelwerken. Sinds 1997 vormt hij een succesvol duo met trompettist Peter van Dinther. Negen Nederlandse componisten schreven nieuwe werken voor dit duo.
Piet van der Steen is sinds 1966 als organist verbonden de oud-katholieke kathedraal Ste. Gertrudis te Utrecht (orgel van Bas Blank, 1968) en heeft in de Oud-Katholieke Kerk van Nederland een adviserende taak aan de bisschoppen inzake liturgische muziek en orgelbeheer. Piet van der Steen is dirigent van de gregoriaanse Schola Cantorum van het Aartsbisdom Utrecht en van het gemengd protestants Kerkkoor ‘Jubilate Deo’ Beusichem – Zoelmond.
In 2006 vierde Piet van der Steen zijn veertigjarig jubileum als kathedraalorganist. Bij die gelegenheid bracht hij een dubbelcd uit die geheel in de Ste. Gertrudis werd opgenomen.
© 2016 beeld: Paul Groeneveld, Cothen