Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Jan (ook wel Johannes) Worp (1821-1891) overleed. Op zaterdag 1 oktober wordt dat in de Oude Kerk te Veenendaal herdacht met een concert geheel gewijd aan deze organist en componist.
Gijsbert Lekkerkerker zal op het Vierdag-orgel een aantal werken van Worp spelen: een gefigureerd koraal over Psalm 65 uit zijn Orgelschool, de vijfdelige Fantasie Nr. 2 in d en de Fantasia over Psalm 84 uit de Orgelschool. De psalmcomposities worden gevolgd door samenzang.
Tijdgenoten
Daarnaast worden er koraalbewerkingen gespeeld van Worps Nederlandse tijdgenoten Litzau en Van Eijken. Ook laat Lekkerkerker de Toccata over Psalm 146 van Zwart en de Fantasie over Psalm 77 van Asma horen.
Lezing
Het herdenkingsconcert wordt voorafgegaan door een korte lezing door Maarten Seijbel.
Het concert begint om 16.00 uur. De kerkdeuren zijn open vanaf 15.30 uur. Toegang bedraagt € 5; kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.
Jan (Johannes) Worp werd op 24 december 1821 te Broek in Waterland geboren. Zijn eerste muziekonderwijs ontving hij van zijn vader. Na een opleiding tot drukker koos hij toch voor de muziek en bezocht daarvoor de muziekschool van Toonkunst in Amsterdam. Hij werd daarna muziekonderwijzer in Edam. In 1841 of 1842 vestigde hij zich als muziekleraar in Almelo. Hier maakte hij zich uiterst verdienstelijk voor het plaatselijke muziekleven en werd organist van de Grote Kerk.
Dankzij een erfenis nam hij het besluit om in Duitsland verder te studeren. Zo vertrok hij in juli 1852 met zijn gezin naar Leipzig en later naar Dresden. Na anderhalf jaar keerde Worp terug naar Almelo. In 1858 vertrok hij naar Groningen om daar organist van de Der Aakerk te worden. Twee jaar later werd hij organist en beiaardier van de Martinikerk. Tevens werd hij zang- en harmonieleraar aan de Groningse ‘Rijkskweekschool voor onderwijzers’.
In Groningen was Worp een gerespecteerd musicus en oogstte veel lof met zijn composities voor mannenkoor en gemengd koor en kindercantates. Worp overleed op 21 april 1891. Hoewel Worp in zijn standplaatsen veel aanzien genoot en zijn koraalboek ‘Psalmen’ bij menig orgel in protestantse kerk te vinden was en nog is, was er voor hem geen status als beroemdheid weggelegd.