Het orgelconcert van de nabije toekomst [SCHERP]

De Zoom H4 past in de palm van je hand en is ideaal voor opname van live optredens, [….] De H4 heeft twee studiokwaliteit electret microfoons geplaatst in X/Y positie voor “true stereo” opnames. Zo ziet (volgens sommigen) de wereld van orgelconcerten er over enkele jaren uit. De Zoom past in de binnenzak en kan ongezien mee naar binnen. Alleen nog een tactische plaats zoeken, zodat het niet al te veel opvalt. Het kan, dus het mag.

Dat mp3 een gecomprimeerde bestandsvorm is, waarbij harmonische boventonen weggepoetst worden, en daarmee de uiteindelijke schoonheid van de opname, dat blijkt voor grote groepen luisteraars geen bezwaar. Als er maar geluid te horen is. Organisten kunnen zich beter beperken tot 8 voetsregisters tot een maximale hoogte van c2, hoger is niet meer nodig. We hebben geen boventonen nodig.

Text Example

advertentie



Nu internet langzaam volwassen is geworden, verschijnt de keerzijde: Gebruikers lijken volwassenheid af te leggen. ‘k Wil het hebben, dan zál ik het hebben. Gratis natuurlijk. Zelfs als het een cd of dvd is van een orgelartiest is die we publiekelijk bekritiseren. Hebben en houden is het motto. En ja, dat internet, het wordt “toevallig” op mijn harddisk geparkeerd (omdat ik daar opdracht voor gaf) dan mag ik het hebben en houden ook. En dan meteen maar schijfje branden om af te spelen in mijn 13 jaar oude diesel die ronkt als een aftandse tractor.”Ik hou van luistergenot, weet u.”

Hoe is het toch zo gekomen dat alles wat we kunnen horen ook ons “eigendom” lijkt te zijn geworden. Een aanbieder van luistergenot wordt genadeloos uitgekleed, gedachten over continuïteit zijn me “veels te moeilijk”, ik luister immers voor mijn genot.

Curieus is dan, meer zelfs: uitermate wrang, dat de liefhebbers zonder besef van “mijn en dijn” er van dromen kerkorganist te zijn. Een instituut waar gewoonlijk de organist niet speelt tijdens de voorlezing van de Wet, zodat hij deze kan horen. Of zijn ze te druk met het klaarzetten van bladmuziek en registratie, zodat ze het niet horen? Is het werkelijk te ver gezocht te verwachten dat bij “kerk”orgel ook een beetje de regelgeving die in die kerk gepredikt wordt, als waardevol worden gezien? “Gij zult niet stelen” is óók de moderne internet versie: “Je mag niet de regels over kopiëren en opslaan overtreden”.

Het wordt tijd dat Richard Attenborough terugkomt naar Nederland om de orgelversie te maken van ‘A bridge too far’. Deze film zal ze dan leren met je fikken van andermans spullen af te blijven. Of anders: Stop met mekkeren dat organisten zo slecht betaald worden, terwijl je ondertussen de werken hunner handen je gratis toe eigent.

J.H. Bronckhorst, Bleskensgraaf

Klik hier om een reactie in te sturen voor de rubriek SCHERP

© 2008 www.orgelnieuws.nl