Informatie encyclopedie historische orgels in Nederland komt digitaal beschikbaar

orgel encyclopedie

In 2024 moet de informatie uit de orgelencyclopedie ‘Het Historische Orgel in Nederland’ geheel digitaal beschikbaar zijn. Dat is het streven van het Europese muzikaal-erfgoedproject Polifonia dat werkt aan de digitalisering van de informatie uit het vijftiendelige naslagwerk.

Text Example

advertentie



De encyclopedie verscheen tussen 1995 en 2010 in druk en bevat informatie van ongeveer tweeduizend pijporgels in Nederland die tussen 1479 en 1970 zijn gebouwd. De hele reeks, uitgegeven door het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIvO), beslaat pakweg 4.500 pagina’s.

Kennisgraaf

Samen met de uitgever gaat het Polifonia-project de informatie uit de encyclopedie nu online raadpleegbaar maken. Dat doen zij door de informatie met behulp van nieuwe technologieën onder te brengen in een informatienetwerk: een knowledge graph of kennisgraaf. Daarin wordt de informatie niet opgeslagen in tabellen maar vormgegeven als netwerk. Hiermee kan op allerlei manieren gezocht worden naar informatie over Nederlandse pijporgels.

ORGAN

Met Europese subsidie werkt Polifonia momenteel aan tien pilots die zich richten op documentatie van erfgoed. Het encyclopedieproject ‘ORGAN’ is er een van en wordt geleid door Peter van Kranenburg van  het Meertens Instituut voor onderzoek en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Namens net NIvO is Hans Steketee betrokken.

Van Kranenburg: ‘Een dergelijke online grafische kennisbank zal zeer waardevol zijn voor muziekhistorici, maar ook voor orgelbouwers en orgeladviseurs die betrokken zijn bij restauratie-, onderhouds- of reconstructieprojecten.’ Daarnaast zullen de gegevens ook via de website van het NIvO te raadplegen zijn. 

Interactief

Een interactieve interface moet het mogelijk maken om gegevens van opmerkingen te voorzien, te bewerken en aan te vullen. Hierbij is Hans Fidom, professor Organ Studies aan de Vrije Universiteit, betrokken. 

Het informatienetwerk komt online beschikbaar zodra het project in 2024 is afgerond.