Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober wordt het Van Oeckelen-orgel van de Lutherse Gemeente te Delft weer in gebruik genomen. Orgelmakerij Reil te Heerde heeft eerste fase van de restauratie afgerond. Daarin werd gewerkt aan Hoofdwerk en Pedaal.
De firma Petrus van Oeckelen & Zonen bouwde het orgel met 24 registers verdeeld over Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal in 1889. In 1929 werd het gerestaureerd door J.C. Sanders & Zn. De gehele windvoorziening werd in 1962 door orgelmaker Van Leeuwen vervangen na waterschade. Vier jaar later werd opnieuw aan de windvoorziening gewerkt, nu door Pels & Van Leeuwen.
Herstel
In 1967 herstelde orgelmaker Bakker & Timmenga de windladen, de mechanieken, de klaviatuur en het pijpwerk; in 1975 gevolgd door wijzigingen aan de windvoorziening. J.H. van der Veer voerde rond 1990 herstelwerkzaamheden uit en ten slotte werkte Pels & Van Leeuwen in 1995 aan het orgel.
Restauratie
In 2010 werd orgeladviseur Cees van der Poel gevraag een herstelplan te maken voor het dan in slechte staat verkerende instrument. Met het oog op de beschikbare financiële middelen besloot de Lutherse Gemeente van Delft de restauratie in twee fasen uit te voeren. De uitvoering van de werkzaamheden werd gegund aan Orgelmakerij Reil te Heerde.
Eerste fase
In de nu afgeronde eerste fase werden de windladen van Hoofdwerk en Pedaal hersteld. Daarbij werd het moderne sleepafdichtingssysteem verwijderd en kregen de windladen weer klassieke leerpulpeten. De sterk versleten toetstractuur van Hoofdwerk en Pedaal werd geheel gerestaureerd.
De toetsen van de handklavieren werden hersteld en zestien afgesleten naamplaatjes van de registerknoppen nieuw gemaakt naar voorbeeld van de oude. Al eerder, in 2013, maakte Reil een nieuw pedaalklavier in de stijl van Van Oeckelen ter vervanging van het twintigste-eeuwse exemplaar.
De intonatie is bij terugplaatsing van het pijpwerk nagelopen waarbij een beperkt aantal latere veranderingen ongedaan is gemaakt. Namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was Wim Diepenhorst bij het project betrokken.
De Lutherse gemeente hoopt over niet al te lange tijd de tweede fase, herstel van het Bovenwerk en de stilistische revisie van de tongwerken van het Pedaal, in opdracht te kunnen geven.
Presentatie
Op zaterdag 22 oktober wordt het gerestaureerde orgel opnieuw in gebruik genomen. De presentatie begint om 14.00 uur (de kerk is open vanaf 13.30 uur). Adviseur Cees van der Poel en orgelmaker Hans Reil zullen een toelichting op de restauratie geven. Het orgel wordt na de overdracht bespeeld door Willemijn Roodbergen, organiste van de kerk, en Cees van der Poel. Zij spelen werk van onder anderen Jongen, Pierné, Mendelssohn, Reger en Bach.
Kerkelijke ingebruikname
De kerkelijke ingebruikname is op zondagmorgen 23 oktober in een dienst die om 9.30 uur begint. Voorafgaand is er een kwartier orgelspel door Willemijn Roodbergen (Sonate over het koraal ‘Sollt’ ich meinem Gott nicht singen?’ van Samuel de Lange sr.). Na de dienst speelt Chris de Graaf, eveneens organist van de kerk, twee delen uit de Sonate Nr. 2 van Felix Mendelssohn-Bartholdy.
Bespelingen
Zondagmiddag zijn er om 15.00 en 16.00 uur bespelingen van een half uur door Willemijn Roodbergen, Chris de Graaf en Wim Loef, oud-organist van de kerk. Zij spelen werken uit de Duitse en Franse Romantiek. Na de bespelingen is er gelegenheid het orgel te bekijken en iets te drinken.
De kerk is gelegen aan Noordeinde 4 te Delft.
Dispositie
Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Violoncel 8
Octaaf 4
Nachthoorn 4
Octaaf 2
Mixtuur III-IV
Cornet V discant
Trompet 8
Bovenwerk C-f3
Violon 16 – vanaf c
Prestant 8
Holpijp 8
Viola di Gamba 8
Quintadeen 8
Openfluit 4
Salicionaal 4
Woudfluit 2
Clarinet 8
Pedaal C-d1
Open Subbas 16
Octaaf 8
Octaaf 4
Bazuin 16
Trombone 8
Koppelingen
Hoofdwerk-Bovenwerk
Pedaal-Hoofdwerk
© 2016 foto Guus Schoonewille Fotografie