Op zaterdag 19 december wordt het Verweijs-orgel van de Oranjekerk te Rotterdam opnieuw in gebruik genomen met een concert door Bert den Hertog en Gerben Mourik. Onlangs werd de eerste fase van de restauratie van het orgel uit 1934 afgerond door H.B. Scheuerman.
Het orgel van de Oranjekerk in Rotterdam-Hillegersberg werd in 1934 gebouwd door C. Verweijs onder advies van J.G. van Herwaarden, organist van de Zuiderkerk te Rotterdam. Bij de bouw maakte Verweijs, die destijds agent was voor Walcker, gebruik van Duits pijpwerk. Het orgel had twee manualen, vrij pedaal en twintig registers. In de jaren ’70 werd het orgel verbouwd waarbij een van de balgen verdween en de dispositie in neobarokke trant werd omgebogen.
In 2009 kreeg orgelbouwer H.B. Scheuerman uit Rotterdam de opdracht om het orgel te restaureren. In de eerste en onlangs afgeronde fase werden de windvoorziening en de laden van Manuaal I en Pedaal gerestaureerd. Wanneer de geldelijke middelen daarvoor aanwezig zullen zijn, krijgt Scheuerman ook opdracht om de lade van Manuaal II te restaureren en de oorspronkelijke dispositie te herstellen. Voor het herstel van de dispositie heeft de plaatselijke orgelcommissie, geadviseerd door Drs. Bart van Buitenen, pijpwerk van Verweijs geschonken gekregen, afkomstig Heulsum (1962). Het zal gedeeltelijk worden gebruikt in het Oranjekerk-orgel voor reconstructie van onder andere de Mixtuur en de Sesquialter.
Zaterdag 19 november wordt het gereedkomen van de deelrestauratie gemarkeerd met een ingebruiknameconcert dat begint om 20.00 uur
Bert den Hertog, organist van de Oranjekerk zal het orgel bespelen in werken spelen van o.a. Grondsma (Partita over Kom tot ons, scheur de heem’len, Heer), Strategier (Ritornello Capriccioso) en Lemckert (Partita over Nun komm’, der Heiden Heiland). Als reflectie op het literatuurspel zal organist Gerben Mourik improvisaties laten horen.
De toegang voor het concert is gratis. Wel wordt die avond het resterende pijpwerk van het Verweijs-orgel uit Heulsum verkocht ten bate van de afronding van de tweede fase van de restauratie. De vanafprijs van de pijpen zal enkele euro’s bedragen. Het te verkopen pijpwerk is in goede staat. De Oranjekerk is gelegen aan de Rozenlaan 20 te Rotterdam-Hillegersberg.
Oorspronkelijke dispostie – met wijzigingen uit jaren ’70
Manuaal I – C-g3
Bourdon 16 – thans Quint 1 1/3
Prestant 8
Gemshoorn 8 – thans zonder groot octaaf
Openfluit 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Mixtuur III-V – thans I-sterk I
Trompet 8
Manuaal II – C-g3 (in zwelkast; uitgebouwd tot g4*)
Holpijp 8
Gamba 8
Celeste 8 – thans Quint 2 2/3 af c0
Fugara 4
Dubbelfluit 4
Spitsfluit 2
Sesquialter II – thans Terts 1 3/5 af c1
Kromhoorn 8
* uitbouw thans alleen nog voor achtvoets registers
Pedaal – C-f1
Subbas 16
Bourdon 16 (transm. Man. I) – thans verwijderd
Octaafbas 8
Echobazuin 16
Koppels
P-I
P-II
I-II
I-II sub
I-II super
II sub – thans verwijderd
II super
Vaste combinaties P-MF-T
Vrije combinatie
Generaal crescendo
© 2009 www.orgelnieuws.nl
© 2009 foto: Bert den Hertog