Jos van der Kooy stopt als stadsorganist Haarlem: geen opvolger

Jos van der Kooy stadsorganist haarlem

Jos van der Kooy legt per 1 oktober dit jaar zijn functie als stadsorganist van Haarlem neer vanwege het bereiken van de pensioengerechigde leeftijd. Dat liet de 65-jarige Van der Kooy gisteren weten aan het Reformatorisch Dagblad. Het Haarlemse gemeentebestuur heeft besloten geen opvolger te benoemen.  

Text Example

advertentie



Jos van der Kooy is sinds 1990 stadsorganist van Haarlem. Hij deelt die functie met Anton Pauw die voornamelijk de kerkelijke taken als organist van de Grote of Sint-Bavokerk op zich neemt. Pauw blijft na de pensionering van Van der Kooy de enige stadsorganist van Haarlem.

Betrokken
Op dinsdag 10 oktober 2017 geeft Jos van der Kooy in de Grote of Sint-Bavokerk een afscheidsconcert. Daarna zal hij nog, zij het in beperktere mate dan voorheen, betrokken blijven bij de Haarlemse stadsorgels, onder meer door het geven van orgelbespelingen en het samenstellen van de orgelconcertseries in de Bavo en de Philharmonie.

Stadsconcerten
De gemeente Haarlem bezint zich in de komende jaren op de vormgeving van de stadsconcerten, aldus de krant. Dit jaar is de ‘artist in residence’ al een van de vernieuwingen in de gemeentelijke concertserie. De Amerikaanse organist Nathan Laube zal zich dit seizoen als zodanig presenteren in drie concerten op het Müller-orgel in de Grote Kerk.

Lees ook

15 Comments

  1. Ik denk dat men voorbij gaat aan het feit dat er altijd één stadsorganist is geweest in Haarlem. Pas in 1953 werd deze post bekleed door twee stadsorganisten en op een gegeven moment zelfs drie. Piet Kee, Albert de Klerk en Klaas Bolt. Piet Kee voor het leeuwendeel der orgelliteratuur, Albert de Klerk voor de meer toegespitste orgelmuziek zoals die uit de Parijse orgeltraditie en Klaas Bolt als kerkorganist. Vroeger had je wel een hulp-organist, die dan slechts optrad als kerkorganist. Dus wat dat betreft gaat men in Haarlem terug naar een principe wat er altijd is geweest, één stadsorganist. Vroeger was deze zelfs ook nog ‘klokkenist’. Die is nu zzp-er. Waarschijnlijk krijg je in de toekomst een zelfde constructie. Dus ik denk dat het te voorbarig is om allerlei petities te gaan starten. En al die stadsorganistenfuncties in de rest van de Nederlandse dorpen- en steden (we zijn zelf zover hierin dat in dorpen heuse stadsorganisten worden benoemd) zijn van een heel andere constructie en heeft als zodanig niets van doen met het stadsorganistschap in Haarlem. Er zijn maar een paar echte stadsorganisten posten en dat zijn naar ik weet Rijssen, Rotterdam en Haarlem omdat de organisten als ambtenaren worden aangesteld om een instrument te bespelen wat eigendom is van de desbetreffende gemeente. De rest is een benaming, een handig inspelen op de ‘markt’ waar niets als zodanig op tegen is maar het zijn geen posten zoals die in Haarlem. Dus Haarlem heeft tot aan de pensionering van Anton Pauw gewoon nog altijd een stadsorganist! Al zal Anton zich wellicht meer blijven concentreren op het kerkorganistschap en het concertante deel wellicht in de toekomst door een zzp constructie worden ingevuld, of door een jaarlijks wisselende ‘artist in residence’ wat helemaal zo gek nog niet is want in onze tijd is het bijna ondoenlijk om zestien concerten in één serie te verzorgen daar het publiek van tegenwoordig steeds kritischer wordt en dat is een niet te loochenen feit wat maakt dat ik het gevoel had dat Jos de laatste jaren tegen iets moest opboksen wat overmachtig was geworden. Dus wat dat betreft is het weleens goed dat dit in Haarlem gebeurt. Zo kun je met nieuwe inzichten een traditie van binnenuit vernieuwen en vooral verfrissen.

  2. Geen opvolger voor Jos? Een regelrechte ramp! Eeuwen stadsorganistentraditie, waar ooit Hans van Nieuwkoop op is gepromoveerd, worden schijnbaar gemakkelijk ‘even’ terzijde gezet. De vrees en verontwaardiging van alle hier reagerende collega’s is alleen maar terecht. Haarlem, ooit het hart van de orgelcultuur, wordt door een besluit getroffen, dat de reputatie ‘a-muzikaal populisme’
    volkomen rechtvaardigt.Een slag in het gezicht van alle belanghebbende collega’s, organisatoren en integere orgelliefhebbers, ook internationaal. Haarlem heeft vanaf 1950 tot en met de nabije/verdere toekomst een duidelijk artistiek gezicht nodig en dat waren Jos en zijn illustere voorgangers. Als iemand een gestructureerd protest o.i.d. organiseert, doe ik maar al te graag mee. Wie wil zijn stem laten horen? Voorstel: iemand moet protesten coördineren en verzamelen: wie,o wie…?

  3. Als geboren en getogen Haarlemse schaam ik me diep voor dit besluit van het gemeentebestuur. Cultuur en een eeuwenoude, zinvolle traditie moeten weer eens het onderspit delven.

  4. De Gemeente Haarlem heeft met het Christiaan Muller-orgel in de oude Bavo een wereldberoemd kroonjuweel in handen.
    Daarom is het beschamend dat er met een eeuwenlange traditie gebroken wordt om een nieuwe stadsorganist te benoemen. Burgemeester en wethouders denkt u nog eens na over deze beslissing. Ik hoop alsnog op een goede afloop.

  5. Dit vraagt om een krachtige gezamenlijke petitie, van bijvoorbeeld KVOK, RD, ND, enz. enz.

    • Helemaal mee eens; niet lang wachten na de Goede Week & Pasen … Kunnen we ook niet via ORGELNIEUWS iets organiseren/coördineren?

  6. Bij mijn weten is Jos van der Kooy de enige stadsorganist van Haarlem en is Anton Pauw de kerkelijk organist van de Bavo. Als dat klopt wordt de functie van stadsorganist dus afgeschaft en dat terwijl in de afgelopen jaren in allerlei ander plaatsen juist voor het eerst stadsorganisten zijn benoemd. Een droevig stemmende gebeurtenis.

  7. De oude Bavo met zijn beroemde orgel is wat mij betreft het hart van Haarlem. Elk concertseizoen komen duizenden orgelliefhebbers en toeristen uit heel veel landen naar Haarlem om dit moois te bekijken en te beluisteren. Hier gaat dus kennelijk fors in gesneden worden. Als deze trend doorgezet gaat worden, gaat de middenstand in Haarlem dit ook vanzelf merken. Burgemeester en wethouders: bezin u hier eens op!

  8. Met verbijstering kennisgenomen van het voornemen van het college van B&W te Haarlem, geen nieuwe stadsorganist te benoemen, nu Jos van der Kooy stopt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Hoe is het mogelijk, dat men achter een zo grote traditie zonder pardon een punt zet. En ook voor de dinsdagavondconcerten vrees ik op termijn het ergste.

  9. Het besluit van Jos respecteer ik. Een lange periode waarin hij zijn muzikale bijdrage leverde en internationaal Haarlem op de kaart hield. Het stadsbestuur zou er goed aan doen om toch een opvolger te benoemen. De kosten kunnen geen doorslaggevend argument zijn. Wat dan wel?

  10. Gelukkig hebben we Anton nog. Hopelijk gaat hij zich meer profileren als stadsorganist. Toch is het jammer dat een jong talent helaas geen kans krijgt. Talenten genoeg in Nederland maar ze moeten wel een kans kunnen krijgen en daar maak ik mij zorgen om. Ook omdat organisten te lang blijven zitten na hun pensioen. Ik merk dat dit de nieuwe ontwikkeling is. Vind ik echt kwalijk en niet goed voor de orgelcultuur in Nederland.

    • Wat mij betreft zou Jos´ leerling Evan Bogerd een goede opvolger zijn geweest. Gemeentebestuur Haarlem: schaam u diep en zet deze blunder zo spoedig mogelijk recht!

  11. Een eeuwenoude traditie, het niet opnieuw benoemen van een stadsorganist in Haarlem, met een van de belangrijkste orgels van Europa, wordt verbroken. Opnieuw een verlies voor de Nederlandse orgelcultuur. Zo wordt het stukje bij beetje afgebroken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.