Klinkklare klanken uit Zwolle

Text Example

advertentie



Praagse wetenschappers zetten in de eerste week van oktober het monumentale Schnitger-orgel in de Grote Kerk van Zwolle compleet op de harde schijf. De toon van elk pijpje – in totaal zo’n 6.000 – wordt ruimtelijk opgenomen. En dat gebeurt ‘s nachts, om niet gestoord te worden door omgevingslawaai.

Eén van hen, prof. dr. Václav Syrový van de Praagse Academie voor Bewegende Kunsten, is bezig een archief op te bouwen van de klankeigenschappen van de voornaamste Europese orgels. Ook de Zwolse Schnitger hoort daarbij.

Een andere wetenschapper, Jiri Zurek, gaat de opgenomen klanksamples bewerken om deze via Hauptwerk-software bespeelbaar te maken. Naar verwachting zal de bewerkte sampleset in de loop van volgend jaar via zijn bedrijf Sonus Paradisi ter beschikking komen van organisten die thuis op een zeer realistische manier spelend willen kennismaken met dit specimen van Noordduitse barok.

Van steeds meer waardevolle historische orgels worden inmiddels speelbare klankdocumenten gemaakt. In Nederland zijn dat onder meer het Bosch/Schnitger-orgel (1686/1720) in Grote of Sint Nicolaaskerk te Vollenhove en het éénklaviers Schnitger-orgel (1723) te Duurswoude, beide opgenomen door prof. Maier in het kader van het door hem opgerichte “European Virtual Historical Pipe Organ Project”. Ook Sygsoft Holland heeft een Schnitger in het pakket van gesamplede orgels opgenomen: het éénklaviers instrument dat deze orgelmaker in 1704 in Eenum plaatste. Deze maand trekt Sygsoft Holland naar Groningen om klankopnamen te maken van het bekende Hinsz-orgel te Leens. Daarna staat het Müller-orgel (1741) in het Groningse Oosterwijtwerd op het programma.

De Amerikaanse organist en opnametechnicus Brett Milan samplede een jaar geleden het Hinsz-orgel van de Bovenkerk in Kampen. Het speelbare resultaat is echter nog niet vrijgegeven. De Duitse ingenieur en organist Gernot Wurst heeft alle pijpen van het gereconstrueerde Radeker/Garrels-orgel in Anloo gesampled en brengt over enkele maanden een speelbare documentatie van dit instrument uit.

Een overzicht van de meer dan 50 samplesets van orgels in binnen- en buitenland, die via Hauptwerk te bespelen zijn, is te vinden op http://www.crumhorn-labs.com/Hauptwerk-SampleSets.shtml [WIM ERADUS]

Filmpje!!!

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Dick Sanderman, Rijssen