Kloosterburen neemt Jos. Adema-orgel weer in gebruik

Text Example

advertentie



Op vrijdag 11 mei wordt het Joseph Adema-orgel van de St. Willibrorduskerk te Kloosterburen opnieuw in gebruik genomen. Het orgel werd gerestaureerd door Adema’s Kerkorgelbouw nadat het bijna een kwart eeuw buiten gebruik was.

De Amsterdamse orgelmaker Joseph Adema krijgt in 1923 de opdracht om voor de door Pierre Cuypers ontworpen Rooms-katholieke kerk (1868) van Kloosterburen een nieuw orgel te bouwen. Adviseur was pater Dr. Caecilianus Huigens O.F.M. Het instrument, gebouwd volgens het pneumatische kegelladensysteem, krijgt zeventien stemmen verdeeld over Hoofdmanuaal, Reciet (in zwelkast) en Pedaal. Op 9 augustus 1925 wordt het orgel in gebruik genomen met een bespeling door Huigens. Op het programma staat werk van Bach, Reger, Andriessen, Guilmant, Bonnet en Franck.

Het Adema-orgel heeft de tijd ongewijzigd doorstaan. Plannen uit de jaren 40 van de vorige eeuw om het achtvoetsensemble van het Reciet ‘uit te dunnen’ vinden uiteindelijk, om financiële redenen, geen doorgang. Halverwege de jaren 80 wordt het reguliere onderhoud aan het orgel stopgezet en raakt het orgel buiten gebruik en in verval. Door inval van salpeter van torenmuur en -gewelf en door (bouw)stof als gevolg van de kerkrestauratie raakt het orgel ook nog zwaar vervuild.

Als het orgel begin deze eeuw wordt opgenomen in de zogenoemde redengevende omschrijving van de monumentale kerk, komt ook restauratie in zicht. Adema’s Kerkorgelbouw krijgt de opdracht het orgel in ere te herstellen. In 2010 wordt het orgel gedemonteerd en ter restauratie naar Hillegom getransporteerd. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit schoonmaak, integrale restauratie van windladen, tractuur en speeltafel en pijpwerk. Het zinken orgelfront wordt hersteld en opnieuw gespoten.

De ingebruikname van het gerestaureerde orgel vindt plaats op vrijdag 11 mei. ’s Middags wordt het orgel officieel aan de parochie overgedragen tijdens een bijeenkomst voor genodigden. ’s Avonds om 19.30 uur is er een concert waaraan naast organist Dr. Ton van Eck ook medewerking wordt verleend door het kerkkoor van de H. Willibrordus, Mannenensemble Duodecime onder leiding van Wim Bos, Muziekcorps ‘St. Caecilia’, Miriam de Jong-Timmer (fluit) en Moniek Kooi-Timmer (piano).

Dispositie

Hoofdmanuaal C-g3

Bourdon 16

Prestant 8

Bourdon 8

Salicionaal 8

Octaaf 4

Fluit 4

Mixtuur II-III-IV

Trompet Harmoniek 8

Reciet C-g3 – in zwelkast

Holpijp 8

Viola di Gamba 8

Vox coelestis 8

Dolce 8

Fluit Harmoniek 4

Piccolo 2

Melophoon 8 – labiaal, strijker

Pedaal C-f1

Subbas 16

Gedektbas 8’ – uit Subbas 16

Werktuiglijke registers

P + I

P + II

I + II

I + II 16’

II + II 16’

Tremolo

Automatisch pedaal

Vaste combinaties: PP-P-MF-F-T

Vrije combinatie

Zwelkast – basculetrede bediening zwelkast

Crescendo – Decrescendo – Generaal crescendo

Transpositeur

Expressie – handmatige bediening zwelkast

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto Jan Feddema

© 2012 foto speeltafel www.gerardvanbetlehem.nl