Laurens de Man is de winnaar van de Sweelinck-Mullerprijs 2018. Zaterdag 28 april wist hij in het Orgelpark in Amsterdam met afstand de eerste prijs in de wacht te slepen. Zijn medefinalisten Arjan Veen en Leendert Verduijn moesten de derde prijs delen.
De drie kandidaten presenteerden zaterdagavond elk een programma wat zij in een eerder gesprek hadden toegelicht aan de jury bestaande uit Ed Spanjaard, Jos van der Kooy en Johan Luijmes. De mate waarin de kandidaten zich in dat gesprek een ambassadeur van het orgel hebben getoond, speelde in de eindbeoordeling een belangrijke rol naast de artistieke prestaties die het drietal in het Orgelpark leverden.
Laurens de Man (1993) wist de jury het meest te overtuigen. ‘O Dood, die waarheid zijt … ’ (een citaat uit het werk van Gerard Reve) stond er boven zijn programma waarin de thema’s licht-donker en leven-dood aan bod kwamen. De Man liet dat tot uitdrukking komen in orgelwerken van Sofia Gubaidulina en Naji Hakim, transcripties van werk voor piano en hoorn van Poulenc (met hoorniste Lidia Olthoff) en Saint-Saëns’ Danse macabre. Middelpunt van zijn programma was een improvisatie getiteld Reve Alternatim.
De tweede prijs werd door de jury niet uitgereikt, waardoor Arjan Veen (1992) en Leendert Verduijn (1996) de winnaar met afstand op voorsprong moesten laten. Veen presenteerde zich met een programma waarin het Gregoriaans in Frans-symfonische orgelmuziek werd belicht, Verduijn stelde componist Edvard Grieg centraal in werk voor orgel, orgel en piano, transcriptie en improvisatie.
Winnaar Laurens de Man krijgt niet alleen een geldbedrag, maar wordt ook de gelegenheid geboden het winnende programma te presenteren tijdens het Internationale Orgelfestival Haarlem. Het presentatieconcert vindt plaats op donderdag 26 juli in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem en is gekoppeld aan een eerder geprogrammeerd concert van Jacob Lekkerkerker.
De stimuleringsprijs is een initiatief van de Stichting J.P. Sweelinckprijs en werd eerder uitgereikt aan Hugo Bakker (2014) en Jacob Lekkerkerker (2009). In 2011 bleef de prijs op de plank liggen omdat het vereiste aantal van drie finalisten niet werd gehaald.