Het Leeflang-orgel in de Hervormde Kerk te Middelharnis is onlangs gerestaureerd door de firma Consultare / Skrabl Orgelbouw. Het instrument uit 1952 wordt op zaterdag 21 september opnieuw in gebruik genomen.
Orgelbouwer Ernst Leeflang bouwde het grootste opus uit zijn – destijds in Middelharnis gevestigde, werkplaats in 1952 – nadat bij een brand in 1948 interieur en orgel verloren gingen. Als adviseur trad dr. M.A. Vente op; het karakteristieke orgelfront met het conische frontpijpwerk in het bovenwerk, is een ontwerp van architect M.C.A. Meischke. Mensurering en dispostie zijn van de hand van Mr. A. Bouman Het orgel kreeg mechanische toetstractuur voor de manualen, elektro-pneumatische tractuur voor de sleepbediening en elektrische tractuur voor het pedaal.
Na zestig jaar was het orgel aan restauratie toe. De opdracht daartoe werd gegeven aan de firma Consultare / Skrabl Orgelbouw. De werkzaamheden bestonden uit restauratie van de windladen, restauratie en herziening van de windvoorziening en herbeleren van de balgen. De mechanische tractuur, die van meet af aan voor een grote toetsdruk zorgde, werd evenals de registertractuur vervangen door een nieuwe elektrische tractuur. Van de daarvoor nieuw gemaakte klavieren hebben een instelbare toetsdruk en weerstand. De orgelkas werd hersteld en opnieuw in de was gezet. Het pijpwerk werd gereinigd en hersteld, in de intonatie zijn geen ingrepen gedaan.
De ingebruikname vindt plaats op zaterdag 21 september om 14.00 uur. Het orgel zal daarbij worden bespeeld door Paul Kievit, organist van de kerk. Hij zal ook samen met Aart Bergwerff, adviseur bij de restauratie, een klankpresentatie verzorgen. Tijdens die bijeenkomst waarin het orgel door de orgelmaker wordt overgedragen aan het College van Kerkrentmeesters zal ook ruimte zijn voor samenzang en een korte meditatie door ds. M.J. Middelkoop. Aansluitend is er gelegenheid het orgel te bespelen en is er koffie en thee.
Dispositie
Hoofdwerk
Holquintadena 16
Praestant 8
Roerfluit 8
Salicionaal 8
Octaaf 4 I-II
Nachthoorn 4
Quint 2 2/3 I-II
Superoctaaf 2 I-II
Cornet II-V
Mixtuur V-VI
Fagot 16
Trompet 8
Rugwerk II – C-g3
Holpijp 8
Quintadena 8
Praestant 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Quintfluit 1 1/3
Quintatertia II
Scherp IV
Dulciaan 8
Bovenwerk III – C-g3
Baarpijp 8
Trechtergamba 8
Octaaf 4
Koppelfluit 4
Roerquint 2 2/3
Gemshoorn 2
Flageolet 1
Cymbaal V-VI
Schalmei 8
Pedaal C-f1
Bourdon 32 – unit
Praestant 16
Subbas 16
Octaafbas 8
Gedekt 8
Roerquint 5 1/3
Octaaf 4
Nachthoorn 2
Mixtuur IV
Bazuin 16
Trompet 8
Schalmei 8
Cinq 2
Werktuiglijke registers
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Rugwerk
Koppel Pedaal – Bovenwerk
Koppel Hoofdwerk – Rugwerk
Koppel Hoofdwerk – Bovenwerk
Koppel Rugwerk – Bovenwerk
Tremulant Rugwerk
Tremulant Bovenwerk
© 2013 www.orgelnieuws.nl
© 2013 fotografie Consultare