In het Nationaal Orgelmuseum te Elburg wordt op vrijdag 5 juni het onlangs gerestaureerde en overgeplaatste Leeflang-orgel in gebruik genomen. Het instrument in de karakteristieke, door architect Gert Boon ontworpen orgelkas wordt ingespeeld door Jos van der Kooy.
Het Leeflang-orgel staat opgesteld in een nieuwe ruimte van het orgelmuseum die is vernoemd naar Gert Boon, de vorige eigenaar van het instrument. Boon, architect in Amsterdam en met Aldo van Eyck en Herman Herzberger redactielid van het architectuurtijdschrift Forum, maakte de kleurrijke orgelkas met geometrische vormen in 1980 samen met de Apeldoornse binnenhuisarchitect Gerard Möhlmann.
Het instrument zelf dateert uit 1954 en werd als eerste mechanische (huis)orgel van Ernst Leeflang gemaakt voor het landhuis van industrieel Diderik Leonard Ankersmit (1903-1975) te Bathmen. Na diens overlijden vond het een bestemming in de woonboerderij van Gert Boon in Hoog Buurlo.
Boon bracht het orgel onder in Stichting Het Gelders Huisorgel om de toekomst van het instrument veilig te stellen. Toen het orgel na Boons overlijden echter niet meer in de woonboerderij in Hoog Buurlo kon worden gehandhaafd, bleek het Nationaal Orgelmuseum een geschikt onderkomen. De nalatenschap van Boon maakte het ook nog eens mogelijke het nieuwe museumonderkomen in het Arent thoe Boecophuis in Elburg te verbouwen en in te richten. Onder architectuur van Ronald Plug ontstond op het binnenterrein van het museum een nieuwe zaal, waarin het Leeflang-orgel is opgesteld. Orgelmakerij Reil te Heerde verzorgde de restauratie en overplaatsing.
Vrijdag 5 juni wordt het orgel in gebruik genomen. Jos van der Kooy zal het Leeflang-orgel inspelen. Cees van der Poel geeft een muzikale toelichting op de herplaatsing en restauratie. Rob Weddepohl, voorzitter van de toenmalige Stichting Het Gelders Huisorgel, zal spreken over de plaats van de geometrische orgelkas in het artistieke oeuvre van ir. Gert Boon. De ingebruikname begint om 15.30 uur.
Dispositie
Hoofdwerk
Praestant 8
Baarpijp 8
Octaaf 4
Nachthoorn 2
Mixtuur III-V
Rugwerk
Holquinadeen 8
Praestant 4
Spitsfluit 2
Tertiaan I-II
Scherp II-III
Kromhoorn 8
Borstwerk
Holpijp 8
Roerfluit 4
Octaaf 2
Quintfluit 1 1/3
Regaal 8
Pedaal
Spitsgedekt 16
Praestant 8
Quintadeen 4
Vlakfluit 2
Ruispijp IV
Musette 16
© 2015 beeld: Orgelmakerij Reil