
Het Bader-orgel in de Walburgiskerk te Zutphen wordt na een kwart eeuw opnieuw gerestaureerd. Aanleiding voor de restauratie is een hardnekkig en helaas bekend fenomeen binnen de orgelwereld: loodcorrosie. Op woensdag 7 mei organiseert Stichting Gelderse Kerken, eigenaar van de monumentale kerk, een informatiemiddag over deze problematiek en de lopende restauratie.
Bij orgelpijpen en conducten van lood treedt onder invloed van onder andere luchtvervuiling en klimaatomstandigheden een chemisch proces op waarbij zich loodwit vormt – een wit, giftig poeder dat niet alleen ongezond is, maar ook funest voor het materiaal.
De corrosie leidt tot bultvorming in het metaal en in ernstige gevallen zelfs tot gaten in de pijpen. Niet alleen het Zutphense orgel is getroffen: in Nederland zijn circa 120 historische orgels met puur loden pijpen, op een totaal van ongeveer 1.700 instrumenten.
Ernstige bedreiging
‘Het is een ernstige bedreiging van ons orgelerfgoed,’ stelt Wim Diepenhorst, specialist Klinkende Monumenten bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). ‘We weten inmiddels vrij goed hoe de corrosie ontstaat, maar een afdoende oplossing is er nog niet.’
Hoop is gevestigd op een recente proef met nylon, uniek in de wereld. Mocht deze nieuwe methode effectief blijken, dan kan dat van grote betekenis zijn voor de toekomst van vele historische orgels.
Restauratie door Reil
De restauratie van het Bader-orgel is in handen van Orgelmakerij Reil uit Heerde. Hans Reil zal tijdens de informatiemiddag de aanpak en technische details van de werkzaamheden toelichten. Zowel hij als Wim Diepenhorst zijn sprekers tijdens deze bijeenkomst.
Programma
De informatiemiddag vindt plaats in de Walburgiskerk aan het ’s Gravenhof in Zutphen (ingang onder de toren). Het programma is als volgt:
- 14.30 uur – Inloop met mogelijkheid het Bader-orgel van binnen te bezichtigen
- 15.00 uur – Welkom door Frans Kegels namens het bestuur van Stichting Gelderse Kerken
- 15.10 uur – Inleiding over de oorzaak van de restauratie door Wim Diepenhorst (RCE)
- 15.35 uur – Toelichting op de restauratieaanpak door Hans Reil (Orgelmakerij Reil)
- 16.00 uur – Gelegenheid tot het stellen van vragen
- 16.30 uur – Afsluiting met een borrel
Aanmelden
Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden via info@geldersekerken.nl onder vermelding van het aantal personen.