Muziek & Liturgie augustus 2010

Text Example

advertentie



Inmiddels ligt het augustusnummer van Muziek & Liturgie alweer bij de abonnees. De inhoudsopgave vermeldt artikelen over Christoph Graupner, die maar liefst 1.400 cantates op zijn naam heeft staan. Hij stierf tweehonderdvijftig jaar geleden.

Wim Kloppenburg laat licht schijnen op zijn leven en vrijwel integraal bewaard gebleven oeuvre.

Sebastiaan ’t Hart portretteert de negentigjarige Willem Barnard. “Toen ik (…) het oude Rotterdam met in het midden daarvan de Laurenskerk volstrekt verwoest zag… een puinhoop, een puinvlakte waar de stank, de brand en ontbindingsstank nog uit opsteeg en in het midden daarvan het karkas van die St.-Laurenskerk, toen kreeg ik de neiging om theologie te gaan studeren”, aldus Barnard in 1983 in een interview voor de IKON-radio.

Wim Kloppenburg bespreekt de Lofzang van Maria en de diverse gemeentezangmelodieën waarop deze tekst door de eeuwen heen is overgeleverd, als liedbespreking voor de muziekbijlage over Gezang 66 van de hand van Bert Matter. Sebastiaan ’t Hart bezocht de componist en interviewde hem. Willem Jan Cevaal beschrijft nog een jubilaris: Robert Schumann, tweehonderd jaar geleden geboren. Zijn religieuze werken, waaronder een Missa Sacra en een Requiem, worden gezet tegen de achtergrond van een vermeend a-religieuze componist. Jan Marten de Vries reageert op een prikkelende Spelenderwijs van Christiaan Winter en tenslotte bespreekt Wim Kloppenburg de Nederlandstalige uitgaven van Distlers ‘Der Jahrkreis’.

© 2010 www.orgelnieuws.nl