Organist en dirigent Michael Hedley is donderdag 3 december overleden. Hedley was muziekdirecteur en titulair organist van de Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam.
Michael Hedley werd op 19 juli 1951 geboren in Morpeth, even ten noorden van Newcastle in Noord-Engeland. Op jonge leeftijd was hij assistent-organist van de anglicaanse Sint-Nicolaaskathedraal van Newcastle upon Tyne.
Hij studeerde in Londen aan de Guildhall School of Music bij Nicholas Danby. Masterclasses volgde hij bij onder anderen André Marchal, Michael Schneider en Luigi Tagliavini. Met zijn orgelspel viel hij meerdere malen in de prijzen. Na het behalen van het concertdiploma van het Royal College of Music was hij enige jaren actief als conservatoriumdocent en kerkmusicus in London.
Amsterdam
In 1978 verhuisde hij naar Amsterdam om zijn orgelstudie af te ronden aan het Sweelinck Conservatorium. Het jaar daarna mocht hij het César Franck Orgelconcours in de kathedrale basiliek Sint-Bavo te Haarlem op zijn naam schrijven.
Hedley was actief als koordirigent, concertorganist in binnen- en buitenland en als continuospeler. Hij maakte opnamen voor radio, televisie en cd. Gedurende een jaar nam hij het dirigentschap van de Kathedrale Koorschool in Haarlem waar.
Sint-Nicolaasbasiliek
In 2000 werd Hedley muziekdirecteur van de Sint-Nicolaasbasiliek te Amsterdam. Hij werd daarmee titulair organist van het Sauer-orgel uit 1889 en dirigent van Cappella Nicolai, de diverse koren en ensembles van de basiliek.
Daarnaast was hij voorzitter en artistiek leider van de Stichting Muziek in de Nicolaas. Onder zijn leiding werden onder meer de Concerts Spirituels en de Amsterdamse Orgelzomer georganiseerd, waarin een internationale keur aan organisten optrad.
Onder zijn leiding wist Hedley de muziek in de Nicolaasbasiliek tot een zeer hoog niveau te brengen. Daarmee kan hij gerekend worden tot de meest vooraanstaande kerkmusici in Nederland.
Michael Hedley overleed afgelopen nacht aan de gevolgen van het coronavirus Covid19 dat halverwege vorige maand bij hem werd vastgesteld. Hedley werd 69 jaar.
Uitvaart
De uitvaart van Michael Hedley zal plaatsvinden op donderdag 17 december om 11.30 uur in de Sint-Nicolaasbasiliek te Amsterdam. Aansluitend aan de viering vindt de crematie plaats in besloten kring in Uithoorn.
Zo intens spijtig te vernemen dat deze briljante musicus is overleden.
Als kleine jongen ben ik jarenlang registrant bij Michael geweest op het prachtige Hilgers-orgel van de Boomkerk in Amsterdam. Voor grote missen altijd afspreken om te helpen met stemmen. Altijd helpen als er weer een zomers internationaal orgelconcours was in de Boom.
Tevens gezongen bij de cantorij van de Boom olv Michael.
Mede door Michael zelf ook jaren orgel gespeeld. Hij liet mij zien hoe het aan de binnenkant van een orgel allemaal werkt qua mechaniek, registers en hun samenstelling en opbouw enz.
Hij gaf de liturgie een Engelse injectie. Hij zette het Hilgers-orgel in de spotlight. Mede dankzij hem is dat orgel prachtig gerenoveerd.
Nadat hij naar de Nicolaas overging ben ik nog een paar keer bij zijn Evensongs geweest en heb ik een aantal van zijn concerten in Nederland bezocht.
Michael was een inspirerend, zeer bevlogen mens en laat een groot gat na in de (kerkelijke) muziek.
Rust in vrede, Michael Hedley.
Heel triest nieuws. Michael was gewoon briljant.
Via via kwam mij het droeve nieuws ter ore. Ik ben diverse keren bij zijn Evensong geweest. Michael zelf heb ik maar een paar keer mogen ontmoeten, in de Boom en in de Nicolaas. Dat leverde een blijvende herinnering op aan een groot musicus. We hebben hem vanmiddag in onze Vespers in de Papegaai herdacht.
Ik kwam als zestienjarig meisje bij het koor in de Nicolaas en ben nooit meer weggegaan. Met mij vele anderen: de koorleden kwamen van heinde en verre en moesten soms een wekelijkse slaapplek regelen omdat de laatste boot naar Texel of de trein naar Duitsland na de repetitie niet meer te halen was. Ex-koorleden vlogen met regelmaat over vanuit Schotland of verder om toch nog weer een keer met hem te kunnen zingen. En als je zijn registrant was mocht je pas naar huis nadat je voorzien was van een zeer goed glas wijn of bier en een honorarium waar ik in mijn studententijd mijn boeken van kon betalen.
Zijn liefde en respect voor goede liturgie is iets wat mij van meisje af heeft gevormd en wat ik de rest van mijn leven mee zal dragen. Ik ben hem heel dankbaar en zal hem enorm missen.
Ik zal hem missen. Michael heeft zo veel betekend voor de muzikale kwaliteit van mijn volwassen leven. Ik ken Michael meer dan 30 jaar vanaf eind jaren ’80 van de vorige eeuw, toen hij nog in de Boomkerk in Amsterdam was. Later ging Michael – met het hele koor, tot ongenoegen van de pastoor in de Boomkerk – naar een nieuwe bestemming in de Nicolaaskerk (nu Basilica) in het centrum van Amsterdam. Samen onder leiding van Michael (hij als organist en muziek directeur) en mijzelf als voorzitter Stichting Muziek in de Nicolaas (en vnl! Frank Pothoven en Kees van Dijk als ander bestuursleden) hebben wij samen het hoog kwalitatieve en aansprekende muziek in de Nicolaas op een uitzonderlijk hoog peil gebracht. Wij in de Nicolaas zijn Michael erg dankbaar. Hij heeft een ‘legacy’ achter gelaten: Meer kwaliteit in het Kerkmuziek was van groot belang voor het opleven van de Nicolaas als kerk in Amsterdam en het belang van excellente muziek in de liturgie.