Op zaterdag 18 november vindt in de Antwoordkerk in Hoogvliet een concert plaats ter afscheid van het Kramer-orgel. Het instrument uit 1985 krijgt volgend jaar een nieuwe bestemming als barokorgel in de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen.
Het orgel (26/IIP) van Louis J. Kramer uit Boskoop werd in 1985 onder advies van Aart Bergwerff gebouwd voor de gereformeerde Deltakerk in Hoogvliet. Nadat dit kerkgebouw in handen kwam van de Pinkstergemeente ‘De Oase’ werd het orgel door de firma Nijsse in 2001 overgeplaatst naar de Antwoordkerk.
Te koop
In 2015 werd de Antwoordkerk door de Protestantse Gemeente Hoogvliet te koop gezet. Er werd een koper gevonden die op de plaats van het kerkgebouw een appartementencomplex laat verrijzen. Voor het orgel werd een bestemming gevonden in de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen. De Antwoordkerk blijft nog tot begin volgend jaar in gebruik, daarna kerkt de gemeente nog uitsluitend in de Dorpskerk.
Afscheidsconcert
Ter afscheid van het Kramer-orgel wordt op zaterdag 18 november een concert georganiseerd. Drie vaste bespelers Vincent van Dam, Pieter Meyboom en Arie Mout en ook de toekomstige bespeler, de Antwerpse organist Emmanuel van Kerckhoven, zullen het orgel tijdens deze ‘Orgelavond’ laten klinken.
Op het programma staat een breed repertoire met onder meer werk wat in 1985 bij de ingebruikname klonk, Bach en Young. Ook is er samenzang. Van Kerckhoven zal een toelichting geven bij de Antwerpse plannen met het Kramer-orgel.
Het concert begint om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegang is gratis. De kerk is gelegen aan de Kruisnetlaan 200, 3192 KD Hoogvliet.
Antwerpen
In de Antwerpse Sint-Norbertuskerk krijgt men met het orgel uit Hoogvliet een tweede instrument naast het Loret/Stevens-orgel 1846 op het oxaal aan de westzijde. Orgelmakerij Reil te Heerde kreeg begin oktober 2017 de opdracht het orgel uit Hoogvliet op te bouwen op de begane grond in het noordertransept van deze neogotische kerk.
Het orgel zal in enigszins gewijzigde vorm worden geplaatst. Om meer aansluiting te vinden bij Noord-Nederlandse en Noord-Duitse stijl van de achttiende-eeuw zal onder meer de windvoorziening worden vernieuwd en wordt het orgel opnieuw geïntoneerd. Verder zal het orgel worden voorzien van een transponeerinrichting waardoor het op zowel 440 Hz als 415 Hz kan worden gebruikt.
De orgelkas zal enkele wijziging ondergaan. Voor een meer verticaal effect worden de kappen van de torens verhoogd en wordt de ornamentiek gewijzigd en aangevuld. Ook de veldverdeling in het front wordt enigszins aangepast. De kas krijgt in de nieuwe situatie een mahonierode kleur, afgewerkt met bladgoud.
Het is de bedoeling dat het orgel niet alleen een liturgische functie krijgt, maar ook wordt in gezet voor concerten en educatieve doeleinden, onder meer door de conservatoria van Antwerpen en Tilburg.
De ingebruikname van het Antwerpse ‘barokorgel’ wordt verwacht in 2018.
Zie ook
www.barokorgelsintnorbertuskerk.be
Dispositie
Hoofdwerk C-g3
Quintadena 16
Praestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Spitsfluit 4
Quint 2 2/3
Octaaf
Cornet IV
Mixtuur IV-V
Trompet 8
Bovenwerk C-g3
Baarpijp 8
Quintadena 8
Praestant 4
Roerfluit 4
Nasard 2 2/3
Nachthoorn 2
Terts 1 3/5
Sifflet 1
Scherp III
Dulciaan 8
Vox Humana 8 – gereserveerd
Pedaal C-f1
Subbas 16
Praestant 8
Gedekt 8
Octaaf 4
Fagot 16
Trompet 8
Trompet 4 – gereserveerd
Werktuigelijke registers
Koppelklavier Hoofdwerk-Bovenwerk
Koppel Pedaal-Hoofdwerk
Koppel Pedaal-Bovenwerk
Tremulant Bovenwerk
Als jongste broer van Louis Jan Kramer ben ik zeer verheugd dat dit orgel een derde kans krijgt om te klinken en ik denk in een kerk met een fantastische akoestiek. Zelf speel ik al 41 jaar met veel genoegen op het eerste door mijn broer gebouwde orgel (27 stemmen, Hw. Rw. en ped.) in Boskoop .