Op zaterdag 11 september wordt het orgel van de Christelijke Gereformeerde Opstandingskerk in Leiden in gebruik genomen met een concert door Matthias Havinga. Het orgel werd door Kaat en Tijhuis Orgelmakers vanuit het vorige kerkgebouw aan het Steenschuur in de Leidse binnenstad overgeplaatst en gerenoveerd.
Het orgel van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Leiden is in 1897 gebouwd door orgelmaker Friedrich Fleiter uit Münster voor de St. Josephkirche in Bocholt (D). Het instrument had een rijk bezette Duits-romantische dispositie van zo’n 29 stemmen verdeeld over twee manualen en pedaal. Het tweede manuaal was geplaatst in een zwelkast. De tractuur was pneumatisch. In 1922 is het orgel door de firma Bik te Leiden geplaatst in de Christelijke Gereformeerde Kerk aan het Steenschuur in de binnenstad van Leiden. In die tijd moeten ook de tongwerken zijn geplaatst. In 1940 volgen nog werkzaamheden door Willem van Leeuwen uit Leiderdorp.
In 1963 ondergaat het orgel een drastische renovatie, uitgevoerd door Fonteyn & Gaal uit Amsterdam. Chris Hanegraaf treedt op als adviseur. De windladen worden vervangen door een elektropneumatisch veermembranensysteem. De dispositie wordt grondig ‘opgefrist.’ Het Hoofdwerk blijft grotendeels opgebouwd uit pijpwerk van Fleiter, alsook een aantal grondstemmen van het Zwelwerk. De hogere registers van het Zwelwerk en alle tongwerken worden nieuw gemaakt.
In 2007 verhuisde de Christelijke Gereformeerde kerkgemeenschap vanuit de binnenstad naar de voormalige Gereformeerde Bevrijdingskerk aan de Aarent Bruunstraat. Het kerkgebouw werd gerenoveerd en omgedoopt tot Opstandingskerk. Kaat & Tijhuis Orgelmakers uit Kampen kreeg de opdracht om het (balustrade-)orgel over te plaatsen naar de nieuwe kerkruimte. Bij deze gelegenheid werd het orgel opnieuw grondig gerenoveerd, nu met meer respect voor het Duits-romantische karakter van het Fleiter-pijpwerk. Met behoud van de windladen van Fonteyn werd de dispositie naar dit karakter omgebogen. Een deel van het pijpwerk werd daartoe nieuw bijgemaakt.
Vanwege de beschikbare ruimte werd het orgel nu op de begane grond geplaatst. Een nieuw onderkas, in stijl aansluitend bij het rijke neogotische front, is plaats gaan bieden aan het Zwelwerk. Het Hoofdwerk staat opgesteld in de bovenkast, het pedaal aan de achterzijde van het orgel. Aan de rechterzijkant is een nieuw (elektrische) speeltafel gebouwd, vormgegeven op basis van een oude foto van de Fleiter-speeltafel.
Op zaterdag 11 september wordt het orgel ingebruik genomen met een concert door Matthias Havinga. Hij zal werken spelen van Mendelssohn (Sonate Nr. 6), Vierne, Schumann en Reger (Introduktion, Passacaglia und Fuge d-moll). Menno Kaat van Kaat & Tijhuis Orgelmakers zal een toelichting geven op de renovatie. Opening en sluiting worden gedaan door ds. Jan Groenleer. Aanvang 19.30. Gratis toegang.
De Opstandingskerk is gelegen aan de Aerent Bruunstraat 1 in Leiden.
Dispositie
Hauptwerk C-f3
Bordun 16 – gecombineerd met Subbaß 16
Principal 8 – front Fonteyn, binnenpijpwerk Fleiter
Hohlflöte 8 – Fleiter
Octave 4 – Fleiter
Rohrflöte 4 – Fleiter
Quinte 2 2/3 – Fleiter
Octave 2 – Fleiter
Mixtur 4 fach – 2′-basis, grotendeels Fleiter
Cornett 5 fach – af g0, oorspr. 3 sterk, Fleiter; rest Fonteyn
Trompete 8 – C-f1 Bik (Pedaal); rest nieuw in Duitse factuur
Schwellwerk C-f3
Geigenprincipal 8 – Fleiter; C-H waarschijnlijk oude frontpijpen
Lieblich Gedackt 8 – Fleiter
Viola de Gamba 8 – Fleiter
Vox Coelestis 8 – af c0, nieuw
Salicet 4 – Fonteijn, was Prestant 4′
Flöte 4 – C-g2 Fleiter, was Flauto Major 8′; rest Fonteijn
Nasard 2 2/3 – nieuw, conisch
Waldflöte 2 – C-g2 Fleiter, was Fugara 4′; rest Fonteijn
Terz 1 3/5 – nieuw
Oboe 8 – nieuw, bekers met dubbelconus, Duitse kelen
Pedal C-d1
Subbaß 16 – Fleiter
Principalbaß 8 – deels front, Fonteijn
Gedackt 8 – C-f0 gecombineerd met Subbaß; rest Fleiter (was Bordun 16′)
Octave 4 – Fleiter
Posaune 16 – nieuw, houten bekers, volle lengte, houten stevels, tinnen koppen, Duitse kelen
Trompete 8 – nieuw, C-f0 gecombineerd met Posaune
Koppelingen
Pedal – Hauptwerk
Pedal – Schwellwerk
Schwellwerk – Hauptwerk
Hauptwerk -Schwellwerk
Tremulant
Meer informatie over het orgel en de renovatie is te vinden op:
http://www.kaatentijhuis.nl/restauratie_leiden_cgk.html
© 2010 www.orgelnieuws.nl
© 2010 fotografie www.orgelfotografie.nl