De Hersteld Hervormde Gemeente van het Utrechtse Elst nam op vrijdag 9 november een orgel in gebruik voor haar kerkgebouw ‘De Ark‘. Het orgel werd door Gijs de Kruif uit Amerongen met hulp van vrijwilligers gebouwd met gebruikmaking van materiaal van diverse herkomst.
De Hersteld Hervormde Gemeente van Elst kerkt sinds 2004 in een tot kerk verbouwde replica van een tabaksschuur. Aanvankelijk werd gebruik gemaakt van een tweedehands unit-orgel. Dit instrument bleek na een aantal jaren aan vervanging toe te zijn. Een vervangend orgel werd gevonden in het voormalige orgel van de parochiekerk van de H. Aartsengel Michael te Eindhoven. Dit orgel (11/IIP, elektro-pneumatisch, kegelladen) werd in 1964 als opus 643 gebouwd door de firma L. Verschueren te Heythuysen. Na sluiting van het kerkgebouw voor de eredienst in 2006 werd het orgel verkocht. Gijs de Kruif plaatste het met hulp van vrijwilligers in 2012 in Elst in een andere orgelkast.
De Kruif breide het orgel op elektrische laden uit met een Cornet op Manuaal I, een Vox Celeste en Nazard op Manuaal II en een Hobo die op beide Manualen te bespelen is. Hiervoor werd gebruikt pijpwerk aangewend. Uit de pedaalunit Subbas/Gedekt 16/8 werd ook een Quintbas 10 2/3 gehaald. De elektrische tractuur werd vernieuwd en voorzien van digitale aansturing (midi). Een oude, vrijstaande speeltafel werd vervangen, de klaviatuur met registertrekkers boven en naast de lessenaar is nu ingebouwd in de zijwand van de orgel.
Het orgel is geplaats in een nieuwe orgelkast waarbij gebruik is gemaakt van een orgelfront dat J.J. van den Bijlaardt in 1905 plaatste in de Nieuwe Oosterkerk te Rotterdam. In 1931 werd dit front geplaatst in Hervormde Kerk te Vledder waarna het eind jaren negentig in Enschede in opslag kwam te liggen. Van daaruit werd het in 2011 aangekocht door De Kruif. Het front werd gerestaureerd en geschilderd door vrijwilligers. De oorspronkelijke bekroning bestond uit twee lieren op de zijtorens en een bazuinblazende engel op de lage middentoren. De huidige bekroning bestaat uit een van de lieren geplaatst op de middentoren. Voor het niet sprekende frontpijpwerk werd gebruik gemaakt van zinken frontpijpen uit voormalige orgels in Hilversum en IJsselmuiden.
Het orgel werd op vrijdag 9 november in gebruik genomen. Bij die gelegenheid werd het orgel bespeeld door de organisten van De Ark: Gerbrand van den Berg, Laurens Elenbaas, Gerrit Hovestad. De plaatstelijke predikant, ds. W.J. van de Brink hield een meditatie; Gijs de Kruif gaf een toelichting bij de bouw van het orgel.
Dispositie
Manuaal I
Prestant 8
Fluit 8
Octaaf 4
Superoctaaf 2
Cornet III – 2012, gebruikt pijpwerk van diverse herkomst
Mixtuur II-III
Hobo 8 – 2012, uit vm. Pels-orgel Pnielkerk, Veenendaal
Manuaal II
Holpijp 8
Viola di Gamba 8 – C-H uit Holpijp,
Vox Celeste 8 – 2012, gebruikt pijpwerk
Gemshoorn 4
Nazard 2 2/3 – 2012, afkomstig uit R.K. St. Josephkerk, Geldrop
Fluit 2
Hobo 8 – transmissie Manuaal I
Pedaal C-f1
Subbas 16
Quintbas 10 2/3 – transmissie uit Subbas
Gedekt 8 – transmissie uit Subbas
Werktuiglijke registers
Koppel Manuaal I – Manuaal II
Koppel Manuaal I – Manuaal II 16’
Koppel Manuaal I – Manuaal II 4’
Koppel Pedaal – Manuaal I
Koppel Pedaal – Manuaal II
Tremulant
© 2012 www.orgelnieuws.nl
© 2012 fotografie Gijs de Kruif