De videokolom inmiddels is een breed gewaardeerd onderdeel van ORGELNIEUWS. De redactie doet daarin haar uiterste best de kijkers uit de houdgreep van het YouTube-algoritme te houden. Dus – afhankelijk van uw kijkgedrag – geen rechterkolom vol Nederlandse Bachvereniging, Orgel Joke, Rien Donkersloot, Gert van Hoef of vage interesses, maar orgelmuziek die misschien buiten uw comfortzone valt. De videoredactie zet deze zomer haar hulptroepen in.
Zoek op YouTube naar orgel, organ, orgue en je komt in een wonderwereld van mooie en leuke flimpjes, uit binnen- en ook heel veel uit buitenland. Rijp en groen, concerten, demonstraties, analyses en interviews. Kortom: het orgel leeft. Je zou bijna vergeten dat je ook nog met je eigen lijf naar een concert kunt gaan in plaats vanuit je luie stoel dat allemaal te bekijken.
ORGELNIEUWS nodigt de komende tijd organisten en orgelliefhebbers uit om hun favoriete filmpjes te laten zien. Ze worden gepubliceerd in de rechterkolom van de thuispagina, waar altijd al een selectie van recente YouTube-inhoud te zien was. In een redactioneel stukje legt hij of zij zijn keuzes uit.
Peter Sneep | organist, journalist en ORGELNIEUWS-recensent
Topklasse van Jan Jongepier
Absolute en eenzame topklasse: Jan Jongepier improviseert over Veni Creator Spiritus. In 1990 werd dat gewoon uitgezonden op de Nederlandse televisie, je kunt het je niet meer voorstellen. Ik herinner me de uitzending nog. Er zat iemand in de kamer die orgelmuziek niet interessant vond. Daarom praatte hij er expres doorlopend doorheen. Nu blijkt de uitzending gewoon op YouTube te staan. Jongepier is nog door geen enkele organist overtroffen, vind ik.
Beam me up, Scotty!
In twee dagen tijd bijna 20.000 likes. Zulke aantallen zie niet gauw bij een Nederlandse organist. Maar ja, Jonathan Scott speelt dan ook geweldig goed. Ook tijdens dit transcriptieconcert. Zo’n mooie kathedraal, die cameraman Tom (broer van de organist) fraai in beeld brengt. Hilarisch hoe Scott, een geboren verteller, in razend tempo het een miniklankdemonstratie geeft. Duurt een minuut, begint op 9’00. Programma en dispositie van het orgel staan onder het filmpje. Voorbeeldig!
Knettergek
Norwich Cathedral mag sinds deze week (31 mei 2021) weer orgelconcerten organiseren. David Dunnet is duidelijk heel erg blij. Knettergek programma. Zoiets kan alleen in Engeland.
Alleen te zien via de videokolom op de voorpagina.
Hayo
Vierne II – Hayo Boerema aan het hoofdorgel van de Laurenskerk in Rotterdam. Boerema horen vertellen is net zo leuk als hem horen spelen. Ik ben altijd verrast door de klankkleuren deze organist uit het Laurensorgel weet te toveren. In de Laurenskerk hebben ze grootse orgelplannen. Ik hoop dat dat allemaal wordt verwezenlijkt.
Veelzijdige Maarschalkerweerd
Eric Koevoets, geeft het eerste onlineconcert van dit seizoen in de Lambertuskerk van Rotterdam. Een heel erg mooi en veelzijdig orgel van Maarschalkerweerd met een organist die hartstochtelijk van zijn instrument houdt. Een mooie neogotische kerk die klinkt als een klok.
De P is van …
De letter P uit het orgelalfabet. Een filmpje van het Royal College of Organists, die het hele alfabet langsgaat om kennis over het orgel te verspreiden. De organiste is bij de Romeinen naar de kapper geweest. Of speelde ze mee in The Last Days of Pompei? Hoe dan ook, Britser kan bijna niet.