De redactie van de videokolom van ORGELNIEUWS heeft even vakantie. Een keur aan ‘zomergasten’ uit de orgelwereld neemt de honneurs waar. Zij helpen u deze weken uit de algoritmische sleur van YouTube los te breken met hun keuze uit de wonderwereld van orgelfilmpjes uit binnen- en buitenland.
Onze tiende zomergastredacteur is …
Jan Venema | muziekliefhebber, organist en gepensioneerd klokkenmaker
Voor complete concertstreams en lange concerten zoek ik niet op YouTube. Meer dan een uur naar een zwoegende organist kijken voegt voor mij niets toe aan de muziekbeleving. Vreemd genoeg heb ik dat plezier wél bij losse stukken.
Wie het kleine niet eert
Dat hoeft dan ook niet altijd op kolossale grote orgels te zijn. Luister en kijk bijvoorbeeld eens hoe intens muzikaal Els Biesemans hier Mozarts Andante in F op een Toggenburger huisorgel speelt.
De onvolprezen Schnitger van Uithuizen
Een andere prachtopname die ik al heel wat keren beluisterde is van Bachs Concerto in C BWV 594 door Peter Kofler gespeeld op het onvolprezen Schnitger-orgel in Uithuizen. Luister vooral naar de grote cadens aan het eind. De imitatio violistica op zijn mooist.
Brahms in Keulen
Toch ook maar even een groot orgel: dat van de Dom in Keulen. De Würzburger domorganist prof. Stefan Schmidt speelt Johannes Brahms’ Variationen und Fuge über ein Thema von Händel in de orgelbewerking van Martin Schmeding.
NOMINE
Een ware schatkamer is het kanaal van NOMINE (Norddeutsche Orgelmusikkultur in Niedersachsen und Europa). Vele orgels, globaal tussen Ems en Elbe, worden er prachtig geportretteerd. Subliem spel en perfecte opnamen. Ik noem er twee. Anna Scholl op het Schnitger-orgel in Lüdingworth met Heinrich Scheidemanns ‘Vom Himmel hoch’ WV69 …
… en op hetzelfde kanaal iets heel anders, maar ook erg mooi: Urlicht van Gustav Mahler door Nicole Pieper, alt en Sybille Groß, aan het Fürtwängler-orgel in St. Petri in Buxtehude.
Liszt, Mason & Hamlin
Een kostelijk maar zeer virtuoos en muzikaal gespeeld uitstapje naar het harmonium. Maurits Bunt speelt Variationen über ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ van Franz Liszt op een drieklaviers pedaalharmonium van Mason & Hamlin. Zeer indrukwekkend.
Zoek op YouTube naar orgel, organ, orgue en je komt in een wonderwereld van mooie en leuke flimpjes, uit binnen- en ook heel veel uit buitenland. Rijp en groen, concerten, demonstraties, analyses en interviews. Kortom: het orgel leeft. Je zou bijna vergeten dat je ook nog met je eigen lijf naar een concert kunt gaan in plaats vanuit je luie stoel dat allemaal te bekijken.
ORGELNIEUWS nodigt de komende tijd organisten en orgelliefhebbers uit om hun favoriete filmpjes te laten zien. Ze worden gepubliceerd in de rechterkolom van de thuispagina, waar altijd al een selectie van recente YouTube-inhoud te zien was. In een redactioneel stukje legt hij of zij zijn keuzes uit.
Bekijk hier de keuze van alle gastredacteuren.