De groeiende interesse in orgelkunst in de stad Breda lijkt vooralsnog geen grenzen te kennen.
Naast het internationaal bekende Flentrop-orgel van de Grote Kerk en het historische König-orgel in de Waalse kerk kent de stad ook belangwekkende instrumenten in de St.-Antoniuskerk (de kathedraal van mgr. Muskens, orgels van respectievelijk Loret/Maarschalkerweerd en Hill) en de Sacramentskerk (Flentrop-orgel naar ontwerp van Louis Toebosch).
In de nabije toekomst gaat dit arsenaal uitgebreid worden met nóg een instrument op een een wel heel bijzondere plaats, namelijk in de moskee. Hoewel er in de islamitische traditie geen sprake is van begeleide zang, wil men proberen om hier een nieuwe weg in te slaan. Een nieuwe weg die blijkbaar beïnvloed wordt door interreligieuze contacten in de stad (mgr. Muskens pleitte eerder bijvoorbeeld voor het inwisselen van christelijke feestdagen voor islamitische feestdagen).
Er zijn contacten gelegd met een orgelmaker in het zuiden van Spanje, die ook bekend is met de islamitische cultuur van Noord-Afrika (bijvoorbeeld Marokko). Nadere gegevens zijn nog niet bekend. De structuur van de zang in de moskee vraagt om specifieke muzikale eigenschappen van het instrument. Zo is er bijvoorbeeld een aparte gemodificeerde stemming nodig die afwijkt van de gangbare, westerse stemming. Tevens zullen er registers gemaakt worden die wat klank betreft overeenkomsten vertonen met het instrumentarium van de Arabische muziek.
Met ingang van vandaag zijn de plannen voor dit project in te zien in de ontmoetingsruimte van de Rahmanmoskee aan de Archimedesstraat 6 in Breda.
© orgelnieuws.nl – 2005