Onlangs is de restauratie van het Bakker & Timmenga-orgel in de voormalige Doopsgezinde Kerk te Oudebildtzijl (Aldebiltsyl) voltooid. De werkzaamheden werden uitgevoerd door de firma die het instrument in 1896 ook bouwde.
De Doopsgezinde Kerk (of Vermaning) van werd in 1806 gebouwd en in 1909 nog eens vergroot. Het kerkgebouw, ook wel Julianakerk genoemd, maakt thans deel uit van cultureel bezoekerscentrum Aerden Plaats.
De firma Bakker & Timmenga te Leeuwarden kreeg in 1895 de opdracht een nieuw orgel van vijf stemmen voor de doopsgezinde kerk te bouwen. In het bestek werd nog melding gemaakt van een Gemshoorn 2, waarvoor uiteindelijk een Octaaf 2 werd geleverd. In 1930 werden herstel- en schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd door Bakker & Timmenga. Het orgel is geheel ongewijzigd gebleven.
Restauratie
Een noodzakelijke restauratie werd in 2017 uitgevoerd door opnieuw Bakker & Timmenga. Als adviseur trad Theo Jellema op. Bij deze werkzaamheden werd de magazijnbalg opnieuw beleerd. Voor het eerst kreeg het orgel nu een elektrische windvoorziening. Ook zijn de twee schepbalgen gerestaureerd en kan er nog altijd met de hand worden gepompt.
De windlade werd integraal gerestaureerd, waarbij alle messing onderdelen werden vernieuwd. De ventielen werden gevlakt en van nieuw leer voorzien. Op de lade en onder de stokken werden geweven ringen aangebracht. Van de speelmechaniek werd alle messing draadwerk vernieuwd. Van de klaviatuur werd het loszittende toetsbeleg opnieuw gelijmd en werd de speling van de toetsen ongedaan gemaakt.
Het pijpwerk werd schoongemaakt en waar nodig uitgedeukt. De intonatie werd nagelopen en waar nodig bijgewerkt en gestemd.
Dispositie
Manuaal C-f3
Prestant 8 – C-Fis hout, open
Holpijp 8
Viola di Gamba 8 – C-H i.c.m. Holpijp 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Pedaal C-g0
Aangehangen
Werktuiglijk register
Ventiel
Stemming: gelijkzwevend
Toonhoogte: a1 = 435 Hz
Gegevens met dank aan Orgelmakerij Bakker & Timmenga, Leeuwarden