Het septembernummer van de 30ste jaargang van Orgelkunst opent met een artikel over de Vlaamse organist en componist Chris Dubois (°1934).
In zijn inleiding tot het artikel schrijft auteur Luc Ponet: “Het is Chris Dubois ten voeten uit: een leven vol passie, muziek (van klassiek tot jazz en alles wat daar tussen ligt), vriendschap, emotie, humor, en vooral veel ‘joie de vivre’. Inzet, werkkracht, regelmaat, discipline en professionaliteit typeren hem evenzeer. Dit alles steeds met een zekere waardigheid, met stijl en met klasse, en in een ontwapenende sfeer van … ‘no nonsense’. Hij heeft het hart op de tong: doodeerlijk en recht voor de raap. Je weet meteen wat je aan hem hebt.”
Jos D’Hollander brengt een bijdrage over de vergeten organist en componist Cesar Hinderdael (1878-1934). Hinderdael behoorde tot de generatie organisten waarin we ook Clement D’Hooghe, Prudent Van Durme, Jef Tinel, Karel De Sutter kunnen situeren. Hij studeerde orgel bij Edgar Tinel en heeft vooral een eigen rol gespeeld in de heroriëntatie van het protestantse kerklied.
Orgelmaker Jos Moors brengt het zopas gerestaureerde Pereboom en Leijser-orgel (1879) van de St.-Pieterskerk te Leut (Maasmechelen) onder de aandacht. Hij restaureerde het instrument samen met Helmut De Backer. Het merkwaardige instrument telt twee klavieren met aangehangen pedaal en kent een grote diversiteit aan achtvoets labiaalregisters.
Bij de recente restauratie van het Cavaillé-Coll-orgel van de Philharmonie te Haarlem werd een registratiegeheugensysteem ingebouwd. Ingenieur Henk Kooiker legt uit hoe deze setterinstallatie op een mechanisch sleepladenorgel werkt.
Luk Bastiaens sluit met het tweede deel van het overzicht van Belgische orgelmuziek uit de 19de eeuw in de bibliotheek van het Conservatorium te Antwerpen: een reeks die een aanvang nam in 1997 met de Koninklijke bibliotheek Albertina en de conservatoria van Brussel en Gent.
In de rubriek “orgelbouwactualia” is er uitgebreid aandacht voor het gerestaureerde Verbuecken-orgel uit 1739 van de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Vosselaar, het nieuwe orgel voor het Imep te Namen van Johan De Blieck en de restauraties van het Hooghuys-orgel in de St.-Gilliskerk te Brugge en het Vereecken-orgel in de St.-Willibrorduskerk te Knesselare.
Verder zijn er opnieuw heel wat besprekingen van nieuwe boeken, partituren, cd’s en dvd’s, naast de gebruikelijke rubrieken als berichten, concertenagenda, overzicht internationale orgeltijdschriften.
De column voor het septembernummer is geschreven door orgelmaker Ghislain Potvlieghe met de titel “Kerkhoven van Abraham”.
© 2007www.orgelnieuws.nl