Orgelluiken Westerkerk Amsterdam naar Enschede

Een bijzonder transport vanmorgen op de Nederlandse wegen: de luiken van het Duyschot-orgel van de Amsterdamse Westerkerk reisden af naar het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Ze krijgen daar een prominente plek op de allereerste overzichtstentoonstelling van de 17e-eeuwse schilder Gerard de Lairesse.

Text Example

advertentie



De luiken, met daarop afbeeldingen van David en Salomo, zijn tijdens de expositie voor het eerst echt goed te zien voor het publiek. Normaliter hangen ze namelijk zo’n twaalf meter boven de grond. Vanwege de flinke omvang van de luiken – ze zijn elk groter dan Rembrandts Nachtwacht (!) – was het overigens zeer de vraag of ze de kerk wel uit konden. Maar na minutieus meetwerk kon er groen licht gegeven worden.

Gerard de Lairesse (1640-1711) geldt als een van de belangrijkste schilders van de Gouden Eeuw. Hij beschilderde de luiken van het Westerkerk-orgel in 1686, het jaar waarin het orgel in gebruik werd genomen.

De tentoonstelling ‘Eindelijk! De Lairesse’ is van 10 september 2016 tot en met 22 januari 2017 te bezichtigen.

Website Rijksmuseum Twenthe

 

 

© 2016 beeld Rijksmuseum Twenthe

1 Comment

  1. Maak een paar foto’s van dichtbij van die orgelluiken. Natuurlijk zijn ze prachtig.
    Maar als je ziet wat er allemaal nodig is om die orgelluiken op de plaats van bestemming te krijgen. Gezien alle kosten en de kans van beschadiging snap ik het niet zo goed. Waar beginnen ze aan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.