Een klein Utrechts orgelportret
De Utrechtse Orgelbouw in de 19e eeuw voor het bedrag van € 11,56 (inclusief verzendkosten)
Deze cd is exclusief te bestellen bij orgelnieuws.nl
Stuur een mail naar Klik hier om dit artikel te bestellen onder vermelding van naam en adresgegevens en de titel van de cd.
Label: Domstad Orgelcollectief – DOC 12052001
Speeltijd: 66’49”
Booklet: 12 pagina’s, Nederlands.
Herr Jesu Christ, dich zu uns wend (J.S. Bach, BWV 726) – In dulci Jubilo (J.M. Bach, BWV 751) – Aus der Tiefe rufe ich (Carl Ph. Em. Bach?, BWV 745) – Sonata Siciliana in c (Gaetano Valeri) – Toccata per Organo in G (Pierre Bandini) – Plein Jeu, Basse de Trompette, Grand Jeu (Pierre Du Mage) – Allegro : uit Triosonate nr. 5 (J.S. Bach, BWV 529) – Herzlich thut mich verlangen opus 122, 11 (Johannes Brahms) – Aus Dunkel zum Licht, Fantasie over het Koraal God enkel Licht (Richard Hol) – Prelude Liturgique (Paul Houdijk, improvisatie) – Misere nobis (François-Joseph Fétis) – Prélude à 5 voix (Jacques-Nicolas Lemmens) – Prière (Jacques-Nicolas Lemmens) – Deuxième Choral (Hendrik Andriessen).
Portretten zijn in de orgelwereld een veel voorkomend verschijnsel, in artikelen, boeken en brochures, tijdens concerten en op geluidsopnamen worden verschillende orgelkundige zaken in al hun eigenheid en met hun specifieke kenmerken voor het voetlicht gebracht. Het kan bijvoorbeeld een periode uit de orgelliteratuur betreffen, een zojuist gerestaureerd of opgeleverd instrument, een concertprogramma rondom de geboorte- of sterfdag van een componist of de levensloop van een roemruchte orgelbouwer. De mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk. Wat wil je ook in het geval van zo’n divers instrumentarium?
Op deze compactdisc wordt een drietal beeltenissen als één geheel in de verf gezet: een algemeen overzicht van representanten van de Utrechtse orgelbouw in de negentiende eeuw geeft tevens een aardige indruk van elk afzonderlijk instrument als unieke verschijningsvorm. Bovendien is deze cd als een impressie van de in 2001 door het Domstad Orgel Collectief gehouden orgeldag bedoeld. Een krappe 67 minuten tijd om vier instrumenten te presenteren, dat is geen overvloed, het blijft dan ook bij miniportretten. ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’, zeggen de Duitsers, dat moet Peter van Dijk ook gedacht hebben. Met drie korte koraalwerken uit de Bach-familie bijt hij het spits af met de presentatie van het Garrels/Meere-orgel in de Jacobikerk. Theo Theunissen neemt op het zelfde orgel het estafettestokje van hem over met een Siciliana van de Paduaanse musicus Valeri en een uitbundige en speelse toccata van Bandini. Een compositie die door een orgelleek voor kermismuziek versleten zou kunnen worden.
Paul van der Woude, de vaste bespeler van het Lindsen/ Maarschalkerweerd-orgel, kiest voor muziek van Du Mage. Repertoire dat je niet direct op dit orgeltype zou verwachten, maar dat wel uitstekend klinkt. Van der Woude, die eerder zelf een cd uitbracht waarop hij zijn instrument presenteert, lijkt een voorkeur te hebben voor componisten als Bach en Brahms. Daarnaast kunnen de grote namen uit de Franse Barok op zijn sympathie rekenen. Wanneer we de twee programma’s naast elkaar leggen valt op dat op beide schijven een (deel van) trio-sonate van de Thomas-cantor, een koraalvoorspel van Brahms en de Franse baroksuite, respectievelijk van Du Mage en Clérambault, geprogrammeerd staan. Het orgel van de Augustinuskerk kan het allemaal hebben.
Paul Houdijk speelt zich warm in een geïmproviseerd liturgisch voorspel, waarna drie muzikale miniaturen van Fétis en Lemmens volgen; de Fantasie van Richard Hol (Buurkerk, Gerrit Chr. De Gier) en het Tweede Koraal van Hendrik Andriessen (Wouter van Belle, St. Catharinakerk) vormen samen de grotere luisterblokken op deze impressie-cd. [ANDRÉ KRUIJF]
Klik hier om dit artikel te bestellen
© 2005 – orgelnieuws.nl