Orgelzomer Groningen 2019 van start met ‘Schnitger Meets … ’

orgel der aa-kerk groningen
Orgel Akerk Groningen| © beeld archief ORGELNIEUWS

In 2019 is het 300 jaar geleden dat orgelbouwer Arp Schnitger stierf en het jaar waarin Stichting Groningen Orgelland 50 jaar bestaat. Van 29 juli tot en met 7 augustus wordt dat tijdens de Orgelzomer Groningen 2019 gevierd met ‘Schnitger Meets …’.

Text Example

advertentie



In 1719 overleed Arp Schnitger, de beroemde orgelmaker die zijn stempel drukte op het Groninger orgellandschap. De herdenking van zijn 250e sterfdag in 1969 was juist aanleiding voor de oprichting van Stichting Groningen Orgelland (SGO).

Orgelzomer

Voor de SGO, Orgelstad Groningen, Stichting Erfgoedpartners en diverse orgelcommissies om in herdenkingsjaar 2019 de handen ineen te slaan. Drie maanden van festiviteiten zijn gebundeld onder de naam ‘Orgelzomer Groningen 2019’.

Schnitger Meets …

Op 29 juli gaat de Orgelzomer van start met ‘Schnitger Meets…’, een periode van tien dagen waarmee 50 jaar SGO wordt herdacht en gevierd met concerten, excursies en masterclasses

De opening vindt maandag plaats in de Der Aakerk, de plaats waar het voor de SGO in 1969 met de Schnitger-herdenking allemaal begon. In een middagbijeenkomst zijn er diverse sprekers, presentaties over huidige en toekomstige SGO-activiteiten, hapjes en drankjes en een herdenkingsconcert door Peter Westerbrink.

In de Martinikerk wordt ’s avonds het openingsconcert van de Orgelzomer Groningen 2019 gegeven door de twee titularissen Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga.

Het Schnitger-orgel in de Der Aakerk waar vijftig jaar geleden de Schnitger-herdenking plaatsvond die aanleiding was voor oprichting van Stichting Groningen Orgelland | © foto Gerco Schaap
Excursies

Tijdens ‘Schnitger Meets … ’ zijn er vanaf 30 juli vijf dagen achtereen orgelexcursies, gebaseerd op de verschillende perioden van orgelbouw. Uitgangspunt is steeds de stijl en de invloed van Schnitger.

Zo worden orgels uit de periode voor Schnitger bezocht in onder meer Kantens, Noordwolde en Zeerijp en staat de Hamburgse school centraal tijdens een tocht langs Zandeweer, Loppersum, Appingedam, Meeden en Zuidbroek.

De Groninger orgelbouw van de negentiende eeuw, vertegenwoordigd door Lohman, Timpe en Van Oeckelen, wordt door Pieter Pilon en Henk de Vries gedemonstreerd in de Nieuwe Kerk te Groningen, Ulrum, Farmsum, Saaxumhuizen en Oude Pekela.

Lohman orgel protestantse kerk farmsum
Het Lohman-orgel in Farmsum is te beluisteren tijdens een excursie naar negentiende-eeuwse instrumenten in het Groninger orgelland | © foto Gérard van Betlehem

Onder leiding van Bernhardt Edskes en organist Sietze de Vries worden de Schnitger-orgels in Uithuizen, Godlinze, Eenum, Nieuw-Scheemda en Noordbroek bezocht. Ook Schnitger-orgels in de stad Groningen worden aangedaan, afgewisseld met het Maarschalkerweerd-orgel in de Sint-Jozefkathedraal en het Marcussen-orgel in de Doopsgezinde kerk.

De excursies (vanaf € 25 per persoon) worden per bus afgelegd, maar eigen vervoer is ook mogelijk. Aanmelden via orgelzomer.nl.

Tot en met oktober

De Groninger Orgelzomer wordt in augustus, september en oktober nog voortgezet met orgel-plus-concerten, de SGO-orgelreis, het SGO-orgelconcours en een symposium. Het Schnitgerfestival van 16 tot en met 20 oktober vormt het sluitstuk van het herdenkingsjaar.

 

www.orgelzomer.nl