Op zaterdag 11 februari wordt het orgel van de Fonteinkerk te Rotterdam-Hillegersberg in gebruik genomen. Het instrument van Pels uit 1960 werd door orgelmakerij Gebr. Van Vulpen te Utrecht vanuit de Salvatorkerk in Hillegersberg overgeplaatst, gerenoveerd en aangepast aan de nieuwe situatie.
De Fonteinkerk van de wijkgemeente Hillegonda-Noord van de Protestantse Gemeente Rotterdam-Noordrand werd in 2016 in gebruik genomen. Het gebouw, een ontwerp van architectenbureau WK Wilmink Architecten, kwam tot stand na samengaan van de gereformeerde Salvatorkerk en de hervormde Messiaskerk in deze wijkgemeente. De Salvatorkerk werd afgestoten en op de plaats van de Messiaskerk verrees het nieuwe kerkgebouw met behoud van de oude klokkentoren.
Het orgel van de Salvatorkerk, opus 488 van de firma Bernard Pels & Zn uit 1960, werd overgeplaatst naar de nieuwe, kleinere, Fonteinkerk. Ir. Henk Kooiker, tevens als adviseur spraak- en muziekakoestiek betrokken bij de bouw van de kerkzaal, trad op als orgeladviseur en maakte een plan en bestek voor plaatsing van het Salvatorkerk-orgel.
Aangepast
De overplaatsing, renovatie en aanpassing aan de nieuwe situatie werd uitgevoerd door orgelmakerij Gebr. Van Vulpen te Utrecht. Het orgel, met elektrische repetitieladen en enkele units, onderging een aantal dispositiewijzigingen. Op Manuaal I kwam de Bourdon 16 (uit gedekt-unit Subbas 16 t/m Larigot 1 1/3 voet ) te vervallen, evenals de Klaroen 4 als transmissie uit de Trompet 8. De Salicionaal 8 werd vervangen door een nieuwe Quint 3.
Van de Quintadeen 16/8-unit van Manuaal II bleef alleen de 8 voet gehandhaafd. Het Pedaal kreeg een minder forse bezetting. De Prestantbas 16 (uit unit met Octaafbas 8), Zachtbas 16 (transmissie Quintadeen 16, II), Quintbas 10 2/3 (unit) en Quint 5 1/3 kwamen te vervallen. De unit Bazuin-Trombone-Klaroen 16-8-4 werd vervangen door een nieuwe Fagot 16 en de Trompetten 8 en 4 als transmissie.
Speeltafel
Om het orgel flexibel te kunnen inzetten en ook wegens plaatsgebrek in de orgelnis, werd de speeltafel voorzien van moderne digitale transmissietechniek, type Espressivo, van de firma Laukhuff met nieuwe manuaalklavieren met drukpuntsimulatie en een setzersysteem van 5 maal 999 combinaties. Naast de vervanging van de oude vaste combinatie door een setzer met sequencer werden de speelhulpen uitgebreid met een registercrescendo en twee suboctaafkoppels.
Ingebruikname
De ingebruikname van het orgel vindt plaats met een concert door Henk Kooiker op zaterdag 11 februari om 16.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop zijn er hapjes en drankjes. Op zondag 12 februari zal het orgel voor het eerst in een eredienst in de Fonteinkerk worden gebruikt. Tijdens deze dienst, die om 10.00 uur begint, zal het orgel afwisselend Simon van Loon, een van de organisten van de kerk, en Henk Kooiker worden bespeeld.
De Fonteinkerk is gelegen aan de Terbregselaan 3 te Rotterdam.
Dispositie
Manuaal I C-g3
Prestant 8 – deels in front
Roerfluit 8
Octaaf 4
Nachthoorn 4
Quint 3 – nieuw
Octaaf 2
Sesquialter II
Mixtuur V
Trompet 8
Manuaal II C-g3 –in zwelkast
Prestant 8
Gedekt 8 – unit
Quintadeen 8
Gamba 8
Voix Celeste 8
Prestant 4
Fluit 4 – unit
Nasard 2 2/3 – unit
Octaaf 2 – transmissie
Piccolo 2 – unit
Larigot 1 1/3 – unit
Scherp IV
Cymbel IV
Hobo 8
Kromhoorn 8
Pedaal C-f1
Subbas 16
Prestant 8 – front
Gedektbas 8 – unit
Prestant 4
Fluit 4 – unit
Octaaf 2 – unit
Fagot 16 – nieuw
Trompet 8 – transmissie
Trompet 4 – transmissie
Werktuiglijke registers
Koppeling I + II
Koppeling P + I
Koppeling P + II
Koppeling I + II 16′
Koppeling II 16′
Tremulant I
Tremulant II
Registercrescendo
Vaste combinaties PP-P-MF-F-FF-T
Automatische pedaalomschakeling
Tongwerken af
Mixturen af
Setzersysteem (5 x 999 combinaties) met sequencer < >
De koppelingen, de sequencer voorwaarts/achterwaarts en de inschakeling van het registercrescendo zijn tevens uitgevoerd als voetpiston.
Met dank aan ir. Henk Kooiker
© 2017 foto www.orgelfoto.nl
Tempora mutantur!