Priory is een Engels label dat met noeste vlijt cd’s en tegenwoordig ook dvd’s produceert. Ik kon niet altijd even positief zijn over Priory. De opnamen waren/ zijn niet altijd geweldig, de programma’s lijken soms grabbeltonsgewijze samengesteld, de covers zijn nogal oubollig. Laat ik echter toch eens gezegd hebben dat we intussen ook wel heel wat moois te danken hebben aan deze enthousiaste Engelsen; bijvoorbeeld een heel aantal opnamen van Dame Gillian Weir.
BBC Wales (Hefin Owen) heeft de serie gemaakt. De eerste prille video-technieken zijn in deze internationale serie beproefd. Twee miljoen mensen hebben de verrichtingen van Weir op televisie kunnen volgen en de waardering van de kijkers is historisch alleen overtroffen door de waardering voor de bruiloft van Charles en Diana (1981)!
Hefin Owen schrijft met Engelse (Welshe) humor een boeiende inleiding op de productie. De opnamen in de St. Ouen van Rouen konden niet ’s avonds worden gemaakt; de ‘leeuw aan de muur’ mocht namelijk van overheidswege ’s avonds niet brullen. Overdag is het verkeer rond deze indrukwekkende Abdij echter weer te luidruchtig voor een opname. De opnameploeg kwam toen op de speelse gedachte dat geen burgemeester een verbod had opgelegd voor de vroege ochtend. En dus speelde Weir onder meer Francks Troisième Choral en la mineur ‘in de prille ochtendstond’: om vijf uur op zondagmorgen. Dat moet een geweldige ervaring zijn geweest.
De opnamen zijn al wat ouder (weinig diepte in de kleuren, onscherpte), maar wel heel smaakvol gemaakt. Men heeft een goede balans gevonden tussen opnamen van de locatie en van de spelende Dame. Wel wordt de camera telkens bij een indrukwekkende apothéose van Weir weggedraaid en op het gehele orgel gericht. Zoals vaker bij dvd’s van orgelmuziek wordt nu en dan, als je helemaal klaar zit voor het aanschouwen van een spannende passage in de muziek, de lens gericht op een pilaar, een roosvenster, een timpaan, een heilige of een altaar … Bij dvd’s van piano’s heb je dat niet – die worden meestal ook niet in een mooie kathedraal opgenomen. En als er in de kerk kennelijk te weinig te filmen valt: zit je daar op het puntje van je stoel te kijken naar de zeer virtuoos uitgevoerde Variations sur un Noël van maître Dupré, krijg je tot je ontzetting bij wijze van onderbreking van het passagewerk van Weirs slanke handen een wasbleek romantisch schilderijtje te zien, of een matige foto van de Parijse Notre Dame.
En toch: sfeervolle opnamen, en vele interessante beelden. En dan natuurlijk Weirs spel. Weirs spel munt uit in natuurlijke muzikaliteit. Zij heeft een trefzekere intuitie om het kaleidoscoop aan composities tot klinken te brengen. Weir is van alle markten thuis en legt inlevingsvermogen aan de dag als het gaat om zowel onze Sweelinck als om Franck of Messiaen. Ruim 2 ½ uur orgelmuziek op zeer hoog interpretatief niveau. En dan nog de aardige toelichtingen van Weir zelf in fraai English. Bij de opnamen in Odense Cathedral krijgen we een beknopte uitleg van de werking van het orgel door Dame Gillian Weir. Bij alle composities geeft Weir boeiende toelichtingen. Haar exposé over Dupré’s Variations sur un Noël – volgens Weir een hoogtepunt van impressionisme – springt eruit met de prachtig gevonden metaforen bij de verschillende variaties.
De dvd van Gillian Weir biedt fraaie beelden van zes kathedrale ruimten en indrukwekkende opnamen van zes bijzondere Europese orgels. We zijn Priory dank verschuldigd voor het op de markt brengen van deze erfenis van een waarlijk groot muzikante. [ARJEN VAN KRALINGEN]
Uitvoering * * * * *
Opname * * * *
Gillian Weir – The King of Instruments
Label
Totaal tijd: 152 min. + bonus cd TT 48:40
Boekje 16 pagina’s; Engels
Bestelnummer en prijs: dvd + cd PRDVD7001 € 29,95
Gillian Weir – The King of Instruments. First commercial release of the famous BBC television series. Six magnificent organs in six European countries: St. Bavo, Haarlem, The Netherlands; Abbey Church, Ottobeuren, Germany; St. Knud’s Odense, Denmark; Ulster Hall, Belfast, Northern Ireland; Hedvig Eleonora Kyrka, Stockholm, Sweden; St. Ouen, Rouen, France.
Programma
Toccata and Fugue in D minor, BWV 565 (Bach); Variations on ‘Mein junges Leben hat eind End’ (Sweelinck); Fugue in Eb major, BWV 552(b) (Bach); Noël in D minor (Daquin); Sonata for two organs – with Huw Tregelles Williams (Lucchinetti); Toccata Duodecima (Muffat); Piece in C major for a Clock Organ (Haydn); First movement os Sonata No. 4 in D major (Schnitzer); Extracts from Messe pour les Couvents (Couperin); Prelude, Fugue and Chaconne in C major (Buxtehude); ‘Echo’ Fantaisie in Eb major (Saint-Saëns); Prelude and Fugue on B.A.C.H. (Liszt); Toccata in F major – Symphony 5 (Widor); First movement of Concerto No. 4 in F major (Handel); Ride of the Valkyries (Wagner/Patrick); Variations on America (Ives); Moto ostinato from Sunday Music (Eben); Naïades from Pièces de Fantaisie (Vierne); Tu es Petra from Esquisses Byzantines (Mulet); Variations sur un Noël (Dupré); Dieu parmi nou from La Nativité du Seigneur (Messiaen); Elfes from 12 Pièces pour Orgue, op. 7 (Bonnet); Choral 3 in A minor (Franck).
[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]
© 2010 www.orgelnieuws.nl