RECENSIE Liverpool Spectacular!

Text Example

advertentie



Liverpool Spectacular!

Richard Lea plays the Organ of Liverpool Metropolitan Cathedral

Als je organist bent van een kerk die jaarlijks veel toeristen trekt, zorg je er natuurlijk voor dat diezelfde toeristen een opname van het orgel/de orgels kunnen kopen. Het liefst maak je die opname zelf. Uit verkooptechnisch oogpunt noem je zo’n cd dan Organ Spectacular, The Majestic Sound of the Organ, King of Instruments of wat voor cliché dan ook. En om de toerist niet af te schrikken programmeer je dan niet pakweg de integrale koraalpreludes van Helmut Bornefeld maar werken als dé d-moll, een fantasie van Mozart, de Vijfde van Widor, dat soort werk. (Orgelfanaten echter kopen dan zo’n cd weer niet, want die werken hebben ze al 300 maal in de collectie zitten…)Het is alleen daarom al te prijzen dat de organist van de (R.K.) Kathedraal van Liverpool, Richard Lea, zijn nieuwste cd weliswaar de titel Liverpool Spectacular! meegeeft maar ons vervolgens stukken voorschotelt die inderdaad allemaal iets spectaculairs hebben maar praktisch allemaal ook uit de vreemdste hoeken en gaten van het repertoire komen.

Het orgel van de kathedraal is zonder meer een spectaculair vierklaviers instrument, gebouwd in 1967 door de firma Walker en onder andere voorzien van een Orchestral Trumpet ‘en chamade’. De ruime akoestiek van de betonnen kerk is beroemd, zo niet berucht. Het is duidelijk een zeer eclectisch orgel, je zou er alles op moeten kunnen spelen en eerlijk gezegd, de intonatie van Walker is dermate verzorgd dat je geen moment het idee hebt dat sommige werken hier niet zouden passen.

Natuurlijk zijn we trots dat de Toccata van onze landgenoot Marius Monnikendam in de collectie is opgenomen. Dit grillige werk past uitstekend op dit orgel en Lea maakt goed gebruik van de akoestiek van de kathedraal. Verdere bekende namen zijn Guillaume Lasceux (diens galante Simphonie Concertante), Tournemire (delen uit de L’Orgue Mystique Suite no. 51), Gounod en Bach. Van de laatste klinkt het bizarre Preludium in b in de bewerking van de Russiche pianist Alexander Siloti. Deze bewerking is weer voor orgel omgezet door ene Dr. A. H. Claire (een pseudoniem?) die ook tekende voor het zeer spectaculaire orgelarrangement van Gounod’s Cortège La Reine de Saba en Debussy’s La Cathedrale Engloutie. Hoewel Bach/Siloti tergend langzaam wordt gespeeld weet Lea de spanning goed vast te houden en is zijn registratie uiterst fijnzinnig. Ook breekt Lea, zeer prijzenswaardig, een lans voor enkele jonge componisten: de Noor Jon Fjellestad (*1984), Mike Stubbs (*1971) en Alistair Stout (*1975). Niet alle werken zijn even interessant, al worden de ‘resources’ van het Walker-orgel van hoog tot laag en van links tot rechts op de proef gesteld. Nog twee andere curiosa zijn de werken van een Nigeriaanse (Fela Sowande) en een Poolse (Marian Sawa) componist. In de charmante Toccata van de vroeg negentiende-eeuwse componist Rafael Parets (Mallorca!) komen de kleine fluitregisters tot hun recht en overtuigt Lea met een zeer muzikale articulatie.

Hier en daar blijkt, voor wie kritisch luistert, het orgel niet helemaal op stemming te zijn. Dat kan aan de windvoorziening liggen, maar van een cd-opname van Priory zijn we zulks eigenlijk niet gewend. Kortom: een boeiende cd van een zeer begenadigd organist, voor de luisteraar die een klanksafari niet schuwt. [AART DE KORT]

Uitvoering * * * * *

Opname * * * *

Liverpool Spectacular!

Richard Lea plays the Organ of Liverpool Metropolitan Cathedral

Programma: Cortege: ‘La Reine de Saba’ (Gounod/arr. Claire), Prelude in B minor (Bach/arr. Siloti/Claire), Toccata (Fjellestad), Carillon ‘Vlaamse Beiaard’ (Rathbone), Etude I (Sawa), Obangiji (Sowande), Simphonie Concertante (Lasceux), Toccata (Monnikendam), Fanfare ‘Once Around the Anticlockwise’ (Stubbs), Communion [L’Orgue Mystique Suite 51] (Tournemire), Fantaisie sur le Te Deum et Guirlandes Alleluiatiques [L’Orgue Mystique Suite 51] (Tournemire), La Cathédrale engloutie (Debussy/arr.Claire), Toccata 5th Tone (Parets), Danza (Stout)

Label: Priory Records

Nummer: PRCD 1042

Speelduur: 77’28”

Prijs: € 18,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl