Op 31 oktober start in Groningen het vijfde Schnitgerfestival rondom de drie Schnitger-orgels die de stad rijk is. Tot en met 5 november geven internationaal bekende musici en ensembles concerten en masterclasses. Het festival opent met de ingebruikname van het ‘vierde Schnitger-orgel’ van Groningen, het gereconstrueerde barokorgel in de Lutherse Kerk.
Op het programma staan optredens van onder andere de Nederlandse Bachvereniging, Ton Koopman en het Luthers Bach Ensemble, Sietze de Vries, blokfluitvirtuoos Erik Bosgraaf en zijn Ensemble Cordevento samen met organist Matthias Havinga. Naast concerten in de Der Aa-kerk, de Lutherse Kerk, de Martinikerk en een huiskamer, worden ook lezingen en masterclasses gegeven.
Barokorgel
Het openingsconcert van het festival vindt plaats in de Lutherse Kerk. Daar wordt op 31 oktober het nieuwe barokorgel in gebruik genomen. Orgelmaker Bernhardt Edskes bouwde dit tweeklaviers instrument met Hoofdwerk, Borstwerk en Pedaal. Het beoogt een reconstructie te zijn van het Schnitger-orgel dat van 1699 tot de bouw van het Van Oeckelen-orgel in 1896 in deze kerk stond, zij het – anders dan het origineel – op achtvoetsbasis en uitgevoerd met een continuoklavier. Ton Koopman en het Luthers Bach Ensemble verzorgen het – inmiddels uitverkochte – openingsconcert.
Verrassende voorstellingen
Naast concerten met klassiek repertoire, bevat het festivalprogramma ook een aantal verrassende voorstellingen. Zo wordt de stomme film ‘Der müde Tot’ uit 1921 op groot doek in de Der Aa-kerk vertoond waarbij organist Berry van Berkum zorgt voor de muziek. En de popband Orgelvreten treedt op met een heel nieuw repertoire. Voor kinderen speelt ‘Doolhoofd’ in de concertzaal van VRIJDAG; een theatervoorstelling met orgelmuziek. Het volledige programma staat op de website van het Schnitgerfestival Groningen.
Masterclass om mee te doen: Stef Tuinstra
In samenwerking met het Prins Claus Conservatorium in Groningen, geeft Stef Tuinstra een masterclass op 4 november om 09.00 uur in de Martinikerk. Iedere goede organist die zijn of haar vaardigheden op het orgel wil verdiepen kan meedoen. Het is ook een kans om te mogen spelen op het Schnitger-orgel van de Martinikerk, één van de grootste Noord-Europese barokorgels. Stef Tuinstra is een van de organisten van de Martinikerk. Deelname aan de masterclass kost € 20, aanmelden voor 1 oktober 2017 via info@schnitgerfestival.nl. Toegang voor het publiek is gratis.
Masterclass om naar te luisteren: Jos van Veldhoven
Op 2 november om 17.30 uur geeft Jos van Veldhoven met het ensemble Nederlandse Bachvereniging de masterclass Orkestrale uitvoeringspraktijk in barokke orgelmuziek. Deze masterclass, vindt plaats in de Lutherse Kerk rond het nieuwe barokorgel. Bezoekers kunnen zien en horen hoe musici zich bekwamen in barokke orgelmuziek, specifiek in de samenwerking met een orkest. Jos van Veldhoven zal ook vertellen over de gespeelde muziek. Een entreekaart kost € 15, bestemd voor de financiering van het nieuwe orgel.
Gratis slotconcert
Het slotconcert is een cadeau van het Schnitgerfestival aan alle ‘Stadjers’ en festivalbezoekers. Omdat het festival dit jaar zijn eerste lustrum viert is het concert in de Martinikerk op zondag 5 november om 15.00 geheel gratis toegankelijke. Organist Bernard Foccroulle zal dan optreden met het Ensemble Inalto dat bestaat uit zinken en trombones.
Informatie en kaarten